Bangkok – reise

Thailand er et fantastisk reiseland og det er ikke uten grunn at landet har fått tilnavnet østs perle. Befolkningen er vennlige og imøtekommende, overalt blir man møtt med smil, noe som bl.a. henger sammen med religionen sin buddhismen. Det gjelder nemlig om å gjøre gode gjerninger i dette livet for så får man også et godt neste liv. Landet er et konstitusjonelt monarki og har slik en konge, for øyeblikket er det Kong Bhumibol som er regent og det har han faktisk vært siden 1946.

Bangkok er en enorm by, her bor ca. 11 millioner mennesker og befolkningsveksten er jevnt stigende. Her er varmt, forurenset, kaotisk og trafikken er intens, men likevel er det et sted jeg alltid gleder meg til å besøke. Bangkok er utrolig allsidig og kontrastfylt med mange muligheter når det gjelder f.eks. kultur og shopping. Og så er Bangkok jo et veldig godt utgangspunkt for reiser videre ut i Asia, en erfaring som jeg selv og flere tusentall andre dansker hvert år gjør seg. Byen ble grunnlagt i 1782 av Rama I., da den gamle hovedstaden Ayutthaya ble brent ned. Bangkok lignet i mange år så mange andre byer på de kantene men utviklingen tok fart i midten av 1900-tallet da soldater fra vesten tok på permisjon i Byen. Det dannede grunnlaget for nye hotell, restauranter, marked og ikke minst den massive prostitusjonen som fremdeles er en del av Bangkok. Siden har byen utviklet seg til en av Asias viktigste byer, både når det gjelder trafikk, handel og økonomi.

Før man drar til Bangkok, bør man bare bruke et par minutter på å sette seg inn i forholdene i byen. Det er nemlig slik at det foregår en omfattende svindel rettet mot turistene. De fleste kommer i klørne på taxi- eller tuk-tuk sjåfører, som ofte påstår at en eller annen attraksjon er lukket og derfor vil kjøre deg et annet sted hen, men pass på med det, det ender sannsynligvis med at du finner deg selv hos en skredder omringet av påtrengende selgere. I den mer grove avdelingen kan man finne falske turistkontor og konsulat. Den pene velkældte mann på gaten som gjerne vil hjelpe, kan godt være i ledtog med den tuk-tuken sjåfør som helt tilfeldig holder like ved siden av, og som gjerne vil kjøre deg til “turistkontoret”. Før du begir ut deg i den hektiske storbyen så ha et bestemt mål og stå fast på at det er det du vil hen, på den måten virker man mer selvsikker. Forbered deg grundig og undersøk eventuelt før du tar ut i byen om et sted har åpent. Denne liten advarselen skal ikke avholde noen fra å besøke Bangkok, man vil vanligvis oppdage at thaiene er utrolig vennlige og hjelpsomme mennesker. Som nevnt har jeg besøkt byen fire ganger og bare en enkelt gang har jeg hatt litt problemer med en taxuchauffør.

Det er ikke noe egentlig sentrum i Bangkok, hotell, butikker og restauranter er spredt utover et stort område med hvert sitt særpreg. Langs elven er det alltid liv, her ligger primært luksushotell, men også de fleste av byens historiske attraksjoner som f.eks. Grand Palace, Wat Po, og på den andre siden av elven Wat Arun. Også det travle Chinatown finner man ut til elven, tak en Express-båt eller elvtaxi når du skal rundt i området, så slipper du for den voldsomme trafikken. Ved Taksin-broen kan man ta Skytrain til andre områder i byen, f.eks. til den gode shoppingen ved Siam Square.

For de fleste backpackerene er Khao San Road sentrum i Bangkok. Denne gate er møtested for ryggsekkreisende som her kan finne alt det de skal bruke av bespisning, shopping og turarrangører. Gaden ligere like nord for Grand Palace, tett på Democracy Monument. Det er masser av billig overnating på Khao San Road, 30-35 kr. pr. natt er ikke ualminnelig. Det er atskillige bar hvor man kan møtes med andre backpacker og udveklse erfaringer. Gaden har en litt artig stemning, alle er her for det samme og man kan nesten merke backpackene forventninger om store opplevelser. Khao San Road er absolutt ikke noe vakkert sted, her er overklistret med skilt og neonlampene blunker i takt med musikken fra gatens bar.

Området langs Sukhomvit Road blir ofte kalt den skandinaviske gaten av taxi-sjåførene. Sukhomvit ligger ca. 6-7 KM fra elven, men man kommer rask rundt med Skytrain eller byens nye T-bane, begge kan bli funnet på stasjonen Asok. Gaden har en voldsom trafikk, men det er som regel i sidegatene turistene holder til, her finnes primært hotell i den bedre turistklassen, men også billigere guesthouse. I Sukhomvit har man den thailandske hverdagen innenfor rekkevidde, på hvert hjørne er det små gatekjøkken med masser av liv, men sidegatene er forholdsvis rolige. Det er glimrende shopping i området, ved Soi 25 (sidegate 25) ligger Emporium, et stort og dyrt shoppingsenter. Og så er Sukhomvit hjemsted for et hektisk natteliv, primært av den syndige slags. Ved Nana Plaza (Soi 4) er det virkelig liv og glade dager, det er det også i Soi Cowboys, en lang gate med bar beliggende mellom Soi 21 og 23. Bar/nattklubber som vi kjenner dem hjemmefra kan bli funnet på Soi 11.

Siam Square
er Bangkoks shoppingområde nummer 1. Mest berømt er nok MBK, her er det shopping i 2000 forretninger fordelt på åtte etasjer. Det er bl.a. her man kan kjøpe nesten ekte merkevarer. Enda større er det nyere Centralworld som er Sørøst-Asias største shoppingsenter. Riktige merkevarer kan man finne i Siam Aragon, 250 forretninger med alle de kjente merkene fra hele verden. Shoppingsenteret åpnet desember 2005 og kostet ikke mindre enn 375 millioner dollar! Utover den gode shoppingen er det mange forlystelser ved Siam Square, det gjelder bar, også med karaoke som asiatene er så glade for, kinoer og allverdens restauranter. Man kan også besøke Jim Thompson hus ved Siam Square. Jim Thompson er mannen som har fått æren for å grunnlegge den mer etablerte handelen med silke i Thailand. Siam Square ligger svært sentralt, de to Skytrain linjer møtes nemlig her, så man har veldig gode muligheter for å komme rundt.

Silom
Området Silom ligger i det Sydlige Bangkok, her er man mest kjent for Patpong, det berømte og beryktede markedet med nokså vågale show. Men Patpong er også et aftenmarked med klokker, t-skjorter, solbriller osv.. Bangrak er blomstermarkedet med mange veldig pene tropiske blomster, deriblant flott orkideer. I bydelen finner man Sentral og Robinson, to populære shoppingsenter. I den ene enden av selve Silom Road ligger Lumphini Parken hvor man tidelikt om morgenen kan se tai chi. Parken, med den hyggelige sjøen, er litt av et pustehull i den hekstiske storbyen.

Overnattingsmulighetene i Bangkok er utallige, det finnes alt like fra enkle guetshouse til dyre luksushotell. Et guesthouse med fellesbad på gangen koster ca. 20-25 kr. pr. overnatting, men bet eventuelt om å se rommen først. Man får veldig mye for pengene i Bangkok, allerede på middelklassehotellene er det en glimrende service og det skal ikke så mange baht til før man kan leve som konge på noen av byens luksushotell. Bor man på guetshouse, kan det mange ganger være en god ide å ta med en hengelås som ekstra gardering mot innbrudd.

Grand Palace:
Byens absolutt største attraksjon er Grand Palace, et must å besøke når man er i Bangkok. Området ble grunnlagt av Rama I. og var inntil 1946 hjem for Thailands konger. Det er mange utrolig pene bygninger, de fleste etterligningene av bygningene i Thailands gamle hovedstad, Ayutthaya, som brant ned i 1767. Stort sett alle konger har bidratt med noe til Grand Palace, men den viktigste attraksjonen er Wat Phra Keo, smaragdbuddhaens tempel, bygget av Rama i 1785. Det er et svært flott tempel som inneholder smaragdbuddhaen, en av Thailands helligste buddhaer. Før man går inn i tempelet skal man ta av skoene, og innenfor blir man bedt om å sette seg på gulvet, husk å sitte i en stilling hvor du ikke vender føttene mot buddhaen, da de anses for den minste delen av kroppen. Et annet pent og bemerkelsesverdig bygningsverk er phra Sil Ratana Chedien, en slags spir med fot dekket av bittesmåe gullflak. Grand Palace ble som nevnt brukt som residens for kongefamilien, men i dag er området bare i bruk ved statsbesøk og seremonier av kongelig karakter. Klokken 10.00 er det vaktskifte foran den store tronsalen, det er en fin opplevelse. Entre til Grand Palace 200 baht, åpent fra 8.30 til 15.30. Påkledningregler: Skuldrene skal være dekket, bredstroppet topp blir ikke akseptert. For herrer gjelder bare lange bukser. Dammer kan ha sarong, skjørt eller lange bukser, men ikke stumpbukser, uansett lengden. Hælen skal være dekket, dvs. at det kan bli brukt vanlige sko og minimum sandaler med rem ved hælen.

Wat Po:
Like sør for Grand Palace ligger Wat Po som er Thailands eldste og største tempelområde. Munkene bruker fremdeles området og det er hyggelig at slendre gjennom de fleste pene bygninger og porter. Tempelet er fra 1500-tallet, men Rama 1. gjenoppbygde det og la til flere utvidelser omkring 1780. Her hersker en utrolig ro og stemning, man merker tydelig den buddhistiske innflytelsen. Wat Po er kjent for sin 46 meter lange liggende buddha, kavet av gips og leire og forgylle med bladgull. Like utenfor bygningen med den liggende buddhaen, står et bodhitræ som skulle være en stikling av det treet Buddha mediterte i under India. Tempelet er også hjem for en massasjeskole hvor man tilbys behandling eller kurs i den tradisjonelle thaimassasjen, en times massasje koster ca. 300 baht. Entre til Wat Po 200 baht, åpent fra 9.00-17.00.

Wat Arun:
Ut til Chao Phraya, i bydelen Thonburi, ligger Wat Arun, daggryets tempel, som er 80 M-er høyt og kavet av porselen. Tempelet var en del av Wat Jaeng som ga service Kong Taksin, da Thonburi i en kort periode var hovedstad. I sin tid har Wat Arun til og med inneholdt Smaragdbuddhaen som nå er å finne i Grand Palace. Tempelet ble begynt av på Rama, men Rama 2 bestemte å forhøye tempelet fra 15 meter til de nåværende 80. Tempen er helt usedvanlig i khmer-stil og har en slående likhet med de templene man kan se i f.eks. Ayutthaya og Angkor Wat i Kambodsja. Også det symbolske i at den høyet prang i midten skulle illustrere Mount Meru, fjellet hvor Shiva ifølge hinduismen bodde, er typisk khmer-stil. Man kan besøke tempelet via en båtbro, men det er naturligvis også mulig å komme til tempelet fra “landsida”. Entre ca. 200 baht, åpent fra 8.00-17.00.

Chao Phraya:
En fin opplevelse er en tur på kongeelven Chao Phraya og og de tilstøtende klongene, Bangkoks kanalsystem. Når man ser byen i dag er det nesten ikke til å tro at Bangkok engang var en flytende by med masser av små kanaler. I bydelen Thonburi er det bevart litt av det sjarmerende kanalsystemet og man skal ikke langt vekk fra den travle hodeelven, før man står i en helt annen verden. Det er en hektisk aktivitet ved bredda og man kan fremdeles se restene av Bangkoks flytende marked ved Watsai. På en av Chao Phrayas sideelver ligger de kongelige båtenes hall. Det er ikke mye man kan se fra elvsiden, men det skulle være mulig å besøke båtene fra en båtbrygge, men om det kan la seg gjøre vet jeg ikke. Ved bredda ligger også flott tempel og kommer man langt nok ut er det faktisk mulig å se ville krabbeaper i trærne. Hold for øvrig øye med de store firfislene i vannet eller ved bredda, de kan bli to meter lange. Man kan lett leie en båt ved en av mollene, regn med ca. 800-1000 baht for et par timers seilas på elvene.

Chinatown:
Chinatown er et mylder av mennesker, bråk, bilrøyk og klaustrofobiske tilstander, men absolutt et sted som skal bli opplevd i Bangkok. Man kan gå inn i de små smug hvor man kan kjøpe allverdens tingeltangel. Det er lett å bli vekk her, og av og til har man en fornemmelse av at man ikke selv bestemmer hvor man er på vei hen, det er menneskemengden som styrer. Chinatown kalles også for Sampeng og består i prinsippet av flere forskjellige marked, f.eks. stoffmarkedet, tyvenes marked, som bl.a. selger antikviteter, blomstermarkedet Pak Khlong osv.. Chinatown går for å ha Bangkoks billigste vare, men husk å prute om prisen. Bydelen ligner på ingen måte resten av Bangkok, spesielt for Chinatown er de artige husbutikkene hvor familien bor på 1. etasje og har forretning i første etasjen. Også gastronomisk er forskjellen til å få på øye Dim sum og won tonn er blant det foretrukkene når det skal bli spist. Med båt fra Chao Praya skal man stå av ved Ratchawong.

Lumphini Parken:
Parken er Bangkoks største og kalt opp etter Buddhas fødested i Nepal. Allerede klokke 6 om morgenen er her liv, hundre av kinesere har tatt oppstilling for å dyrke tai chi og like mange thaierer er i gang med den daglig løpetur. Man kan også kjøpe slangeblod og galle, begge skulle ifølge kinesisk legekunst være godt for helsen. I midten av parken ligger en sjø hvor man kan leie robåter. Fra omtrent midten av februar i april er det sesong for drageflyging, så her er det ekstra mange mennesker. Med Skytrain står man av på Sala Daeng.
Overfor parken på den andre siden av Witthayu Road ligger Lumphini Stadion som har thaiboksing tirsdag, fredag og lørdag. Tirsdag skulle være best på Lumphini Stadion. Det er som regel 12 kamper og de siste tre er hodekamper. Det er virkelig en opplevelse å overvære thaiboksing, stemningen er fantastisk og det er noe høytidelig over hele tradisjonen med musikken, oppvarmingen osv.. Når man kommer til stadion vil billettselgerne gjøre alt for å selge ringsidebilletter til turistene, de kan vel løpe opp i et par hundre kroner, men så har man også litt mer plass og sitter hvor det skjer. Men mange velger å sitte ute blant thaiene for virkelig å få med stemningen. Husk masser av vann, varmen kan være ulidelig!

Patpong:
Et besøk verdt er også Patpongs nattmarked, berømt og beryktet i det meste av verden, ikke så mye for de fleste gatehandlerne som selger i bunkevis av t-skjorter, klokker, belter, vesker og smykker, men for den åpenlyse prostitusjonen som finnes i gatene. Også de noe annerledes showene med kvinner som kan bruke underlivet til f.eks. å puste ut lys, skyte med bordtennisballer osv. foregår her. Man kan godt gå inn på nattklubbene og få seg ett øl, her står som regel en rekke jenter på et podium med hvert sitt nummer på, og like nedenfor sitter mænde så og velger. Hold godt øye med serveringspikrene, de vil gjøre mange forsøk på å lokke litt drikkepenger ut av en, så prøv såvidt mulig å betale med like penger. Under alle omstendigheter er det en god ide å la moralen bli hjemme, her foregår alle de tinget man ellers bare hører om. Patpong ligger i området Silom, man kan ta Skytrain og stå av på Sala Daeng.

Weekend-markedet:
Dette vanvittig store markedet må bare være lykken for den som ikke kan få shopping nok. Over 15000 boder er stilt opp og man kan kjøpe allverdens ting. Lokalt håndverk fra de nordlige fjellstammene, importerte ting fra bl.a. India og Burma, kjæledyr, opiumspiper, grønnsaker, antikviteter osv. osv.. Helg markedet heter også Chatuchak markedet og er i den graden et lokalt marked, men det kan være masser av interessante ting for turistene, om ikke annet er det et spennende sted å være tilskuer. Markedet ligger i den nordlige delen av byen ved Chatuchak Parken, her er åpent fra omkring klokken 8.00 om morgenen. Med Skytrain kan man stå av på Mon Chit sation, og så er det bare om å følge med strømmen.

OVERNATTING
Få steder i verden finner man så mange muligheter for overnatting som i Bangkok, som kan tilby alt fra snuskete guesthouse til overdådige lusushoteler. Generelt for man veldig svært for pengene i Thailand, selv middelklassehotellene har god service og flott rommer. Hvor skal man så bo? Da det ikke er noe sentrum kan man velge å bo omkring den gode shoppingen ved Siam Square, tett på attraksjonene ved elven, eller ha nattelivet innen rekkevidde et sted på Sukhomvit Road. Som nevnt ligger backpackerkvarteret i og omkring Khao San Road, her er det ikke mye lokalstemning, til gjengjeld billig overnatting. Jeg bruker selv Sawadee.com når jeg booker hotell i Thailand, det er lett og profesjonelt og det er riktig mange hotell å velge mellom.

TRANSPORT
I Bangkok finnes mange forskjellige transportmuligheter men de er stort sett alle avhengige av den voldsomme trafikken i byen. Man kan lett bruke timer på å sitte i kø på veiene. De offisielle taxiene kjører med et skilt på taket hvor det står taxamater. Som man nok kan regne ut kjører disse taxiene etter taksameter, men det er ikke alltid at sjåføren “husker” å slå til det når det er turister i bilen. Bet om å få det slått til hvis det ikke er gjort. De såkalte servicevognene minner mest av alt om pirattaxier, hold deg fra dem med mindre du vet hva turen skal koste. Og så er det naturligvis tuk-tukerene som er så karaktersistiske for Thailand, men her det grunn til å komme med en advarsel. Chaufførene har gjort det til sin fornemmeste oppgave å lokke kundene med diverse juvelbutikker, så vær på vakt og avtal alltid en pris før du kjører noen steder.

Bangkok har også fått en skytrain, en høybane som kjører i sentrum av byen i turist- og forretningskvarterene. Det er absolutt en god måte å komme rundt på, man unngår den vanvittige trafikken på gaten. To stasjoner med skytrain koster 15 baht og skal man lengre enn det er prisen 35 baht. Bangkok har også fått en t-bane, se linjekort for den og Skytrain her. Bybussen koster ca. 3.50 baht, men har det med å være temmelig overfylt. Dessuten kan sjåføren i tilfelle av en trafikkork finne på å kjøre en annen rute. Skal man lengre vekk finnes det tok og ekspressbusser, f.eks. til Hua Hin, Krabi, Phuket og Chiang Mai. Toget er billig og 2. klasse lever som regel opp til dansk standard.

Fra flyplassen inn til byen er det flere muligheter. Like etter tollen blir man helt sikkert bombardert med atskillige tilbud om transport, mange av de mest iherdige er sannsynligvis servicevogner (pirattaxier) som man nok skal holde seg fra. Gå forbi menneskemengden og finn den offisielle taxikøen, her er det en skranke hvor man får en lapp papir med reisemålet sitt. Du blir ganske sikkert spurt om du vil kjøre ad motorveien inn til byen, sier du ja er det deg som betaler, men det er ingen herregård og absolutt en god ide. Fra flyplassen (Suvarnabhumi) skal man nok regne med 400-450 baht for en tur til Bangkok Sentrum. Fra flyplassen kan man også ta bussen.

MAT & DRIKKE
På restaurantsiden spenner byen vidt, her er mat fra hele verden og prismessig er det alt fra den eksklusive dinnercruiset på Chao Phraya, over burgerbar, til de enkle gatekjøkkenene. Men hvorfor ikke bare holde seg til det avsindig lekre thaikjøkkenet det i øynene mine er ett av de beste og mest veltilberedt i verden. Thai-mat har så godt som alltid ris som tilbehør og kan være svært sterk, men noen tjenere forstår hva man mener når man sier “noter spicy”. Sitrongress, chili, galanga og koriander er noen av de spennende tingene som er med til å gi maten smaker. Prisnivået på restaurantene er ytterst rimelig, en vanlig temmelig på en thairestaurant koster 15-25 kr.. Regn med noe høyere priser hvis man ønsker europeisk mat. Thaiene drikker vann eller whisky & cola selv til maten, men er man ikke like til den cocktailen er det mest vanlig å drikke øl, det passer glimrende til den ofte sterke maten. Vin er dyr i Thailand, regn med priser fra 80 kr. og oppover for en vanlig flaske.
Baan Kanitha: En supergod restaurant med fremragende thaimat. Omfattende menyer og et sted man kan velge hvis det skal være litt fint. Ligger på Sukhumvit Soi 23, ca. 500 meter fra Sukhomvit Road.
Red Pepper: Deilig, litt penere restaurant med lekker thaimat. Stedet hører til Hotel Rembrandt og ligger på Sukhomvit Soi 20.
Admiralen: God restaurant med et svært bred meny. Dessuten veldig god betjening. Ligger på Sukhomvit Soi 18.

STRENDER
Bangkok er en enorm by, og bor man i sentrum skal man kjøre langt for å komme til de nærmeste strendene ved Pattaya, Cha-Am og Hua Hin. Mange hotell i byen har svømmebasseng og de som ikke er så heldig å ha en slik på hotellet kan som regel benytte et annet hotells svømmebasseng mot en mindre betaling.

AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Det er masser av underholdningsmuligheter i byen, som er et utall av bar, puber. En by i Bangkoks størrelse tiltrekker selvfølgelig store begivenheter som f.eks. konserter og utstillinger, programmet skifter fra uke til uke så avhør deg på turistkontoret eller i hotellets resepsjon om noe som skjer nettopp nå. Se etter bladet T-bane det har god informasjon om aktiviteter i byen. Bangkok Post og Nasjon er begge aviser på engelsk som også kan være nyttige i jakten på et spennende arrangement.

Utflukter

DEN FLYTENDE MARKED I DAMNOEN SADUAK
Dette marked er det siste originalen av slags i Thailand. Selv om handelen mellom båtene, like bortsett fra mat, er sterkt begrenset er her en fin stemning og man kan godt forestille seg hvordan det må ha sett ut for år tilbake. I dag eksisterer markedet stort sett bare for turistenes skyld og de fleste båter tilbyr da også massevis av suvenirer. Markedet kan bli iakttatt enten fra en leide båt som man selv eller en lokal styrer eller fra det store markedet på land som løper langs kanalen. Det eneste det forstyrre hyggen ved markedet er de utallige longtail båter som setter av turister, de bråker helt forferdelig. Merk at prisene på markedet i Damnoen Saduak er vesentlig høyere enn de fleste andre stedene i Thailand. Er man likevel i området omkring Damnoen Saduak må man ikke unnlate å kjøre forbi byen Nakhon Pathom. Her ligger nemlig Thailands høyeste chedi, Phra Pathom, som er hele 121 M-er høy. Det sies at chedien er plassert akkurat det hvor buddhismen ble grunnlagt i Thailand.

BANG PA-IN
ca. 70 KM nord for Bangkok ligger Bang Pa-In som er kongens sommeresides. Deler av området blir fremdeles brukt, likevel mest ved offisielle leiligheter da Kong Bhumibol er flyttet til Hua Hin pga. den fourene luften omkring Bangkok. Området består av en rekke pene bygninger beliggende i en helt fantastisk velstelt park med de peneste blomstene. Bang Pa-In ble grunnlagt i 1632 av Kong Prasat Thong og han og de etterfølgende kongene besittende i Auytthaya brukte det som sommerresidens. Rama 5. har likevel bidratt med mye til Bang Pa-In. Han var svært bereist og det skulle være årsaken til at områdets bygninger er oppført i forskjellige stilarter. Av viktige bygninger skal først og fremst bli Aisawan Thiphya-Art som ligger vakkert i en liten sjø nevnt. Kong Chulalongkom lot dette bygningsverket oppføre i 1876. Går man venstre om Aisawan over broen kommer man til Varophat Phiman, en slags palass med pene møbler og kunstgjenstander. Merk at det er særlige regler for påkledning til dette stedet. Går man til høyre om sjøen støter man like inn i Phra Thinong, en nyere bygning som fremdeles brukes, særlig av dronningen. Selve hus ble bygget i 1938 men har fått en kraftig ombygning etter ønske fra Dronning Sirikit. Følger man stien forbi inngangen når man til et flott kinesisk tempel som ble importert fra Kina og samlet stykke for stykke. Tempelet ble restaurert i år 2000 og inneholder noen av kongens private eiendeler. Det er forbudt å fotografere i tempelet og husk å ta av skoene før du går inn. Det er mange andre pene bygninger i Bang Pa-In og sammen med den vidunderlige parken er det virkelig et anbefalelsesverdig sted. Her er åpent fra 8.30-15.30 og entreen er 50 baht. Det er mulig å leie noe som ligner en golfbil hvis man ikke orker å gå rundt. Suvenirshopp hvor det kan bli kjøpt forfriskninger finnes også. Husk å ha skuldrene dekket til og kvinner bør unngå shorts. Det er en god ide å komme tidligere da Bang Pa-In er svært besøkt av opp dagen.

AYUTTHAYA
Ayutthaya ligger 90 KM nord for Bangkok og var fra 1350-1767 Thailands hovedstad. Byen ble grunnlagt av Prins U-Thong og ble rask ett av de mest mektige områdene i Asia. Ayutthaya vervet dyktige arbeidere og soldater fra stort sett hele kontinentet og den store handelen med europeiske kjøpmenn gjorde byen steinrik. Thailand ble den gang jevnlig angrepet av burmeserne så Ayutthaya ble bygget på en liten øy hvor elven Chao Phraya møter elvene Pa Sak og Lopburi for bedre å kunne beskytte den. Men i 1767 gikk det gal, burmeserne brant av byen og myrdet løs på de vel 1 million innbyggere. Ayutthaya forfalt og like pen den må ha vært den gang, like trist ser den ut i dag. Ruinene ligger spredt utover et svært stort areal og det er nødvendig med et transportmiddel for å komme fra område til område. Her skal bare bli nevnt de viktigste områdene, f.eks. Wat Mahathat, som i 1400-tallet da det ble bygget, var et imponerende palass. Det er ikke svært tilbake men man kan godt forestille seg hvor enormt det må ha vært med den 46 meter høy prang det nå er brutt sammen. Fra dette området kan man se over på Wat Rajaburana med den restaurert prang i khmer-stil.

Kjører man forbi sjøen ad Naresuan Road kan man på venstre hånd se Wat Phra Ram som er ett av de eldste templene, Prange har i dag noenlunde samme høyde som den gang så det er lett å få på øye. For enden av Naresuan Road ligger et annet interessant tempel (p-plassen ligger på motsatte side). Det er det restaure tempel Wat Mongkul Bophit som ble gjenoppdaget i 1951. Det er svært pent og opplevelsen blir ikke dårligere av den 17 M-en øye sittende buddha belagt med bladgull som sitter like innenfor. Umiddelbar ved siden av dette tempelet ligger ruinene av ett av Ayutthayas viktigste tempel, Wat Phra Sri Sanphet oppført i 1491 til ære for tre konger som sies å være begravet i de tre restaurert chediene. Dette ruinområde er også ett av de bedre hvis man vil ha et inntrykk av hvor enorme templene var i Ayutthayas storhetstid.

På vei til parkeringsplassen vet de to templene kan man passende gjøre stop med den hyggelige elefantcampen på Pa Thon Road. Her kan man få seg en tur på elefantrygg i området eller bare nøyer seg med å kjøpe litt bananer til dem. Campen er et udemæke alternativ for Thailands mange arbeidsløse elefanter. Mer intakt, og en av Ayutthayas beste opplevelser, er det mindre betydningsfulle Wat Chai Wattanaram som ligger utenfor øya. Den flott chedien er omgitt av flere andre tårn og buddhafigurene er ikke så forkomne som andre steder i Ayutthaya. Ayutthayas mange ruinområder har åpent fra 8.30-15.00 og entreen er 30 baht. Gateselgere og mulighet for kjøp av forfriskninger finnes ved alle ruiner. Det er en god ide å komme tidligere så man unngår den store turistinvasjonen. Husk rikelig med vann og skyggelue!

Været
Bangkok har typisk tropeklima med høy luftfuktighet. Det kan bli svært varmt i byen med dagtemperaturer omkring 40°. Det gjør det absolutt ikke behageligere at byen er så forurenset som den er. Regntiden følger det øvrige Thailand, dvs. en del regn i sommer og høstsesongen og mer sol fra desember- mai.

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag 33° 34° 35° 36° 37° 35° 33° 33° 33° 33° 31° 31°
Natt 23° 25° 25° 26° 26° 26° 25° 25° 24° 24° 24° 22°
Soltimer 8 8 8 7 7 5 6 6 6 5 6 8

Fakta
Religion: Buddhister
Innbyggertall: ca. 60 millioner (Bangkok ca. 11 millioner)
Valuta: baht (100 baht ca. 19 kr.), Medbring US Dollars eller reisesjekkers til veksling. Se aktuell kurs her. Danske kroner kan også bli vekslet i det meste av Thailand. Visa kort er utbredt i Thailand.
Veien til Bangkok: Både SAS og Thai Airways flyr direkte til Bangkok fra København. Den billigste ruten skulle være over Moskva med Aeroflot. En annen og populær mulighet er via Frankfurt med Lufthansa.
Flytid: Kbh.-Bangkok ca. 11 timer
Lufthavn: Bangkoks nye flyplass Suvarnabhumi er enorm, dessverre er det også her kaos ved innsjekker, dårlige venteareal og manglende skiltning. Til gjengjeld er her fantastiske shoppingmuligheter. En rekke spisesteder finnes også.
Turistspråk: Prøv med engelsk, ellers tegnspråk
Mobiltelefon: TDC: Ingen problemer. Sonofon: Bare dekning i perioder, var svært ustabil.
Tidsforskjell: Sommer: 5 timer/Vinter 6 timer
Øvrig: For øyeblikket kreves ingen vaksinasjoner til Bangkok, men for å være helt sikker anbefales det å kontakte Statens Seruminstitut (se linker her på siden), eller Rigshopsitalets reiseavdeling. Forhør deg også om malariaforebyggende medisin hvis du skal på utflukt i det nordlige Thailand. Det er venstrekjøring i Thailand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *