Kina, som ofte blir kalt Midtens rike er et fantastisk spennende reiseland. Særlig i disse disse årene hvor landet er i en forandringsprosess, både politisk og økonomisk. Det kan bli merket overalt, ikke minst i Beijing. Hovedstaden har alltid vært en viktig by inntil omkring år 1215 e.kr. er forskjellige keisere og dynasti ved makten før Djengis Khan brenner av byen og slakter befolkningen. I 1279 gjør en annen mongolsk hersker Beijing til hovedstad i det mongolske imperiet, men i 1368 tar det berømte Ming-dynastiet makten og fordriver mongolene. De neste 35 årene er hovedstaden flyttet til Nanjing, men den 3. Ming-keiseren, Yang Le, flytter i starten av 1400-tallet hovedstaden tilbake til Beijing som også får dens nåværende navn. Det er også i denne perioden at bygget av Den Forbudt By og Himlens Tempel blir begynt på.
Siden da kom Manchurerne til og etablerte Qing-dynastiet. I disse årene blomstret byen med nye tempel, pagoder og restaureringer. I de siste 120 årene av Qing-dynastiet kom det til stridigheter og invasjoner fra bl.a. europeerne. Dynastiet lukker i 1911, og inntil 1949 hvor folkets frigjøringshær fordriver japanerne og Mao utroper den Kinesiske Folkerepublik, hersker bare kaos. Fra 1949 utvikler landet seg til det de fleste knytter med Kina, et lukket land med et ultra kommunistisk styre. Men virkeligheten i dag er en ganske annen, riktignok eksisterer det reelt fremdeles bare ett parti, men reformer i 1980-tallet som omfatter en endring fra den tradisjonelle planøkonomien til sosialistisk markedsøkonomi har skapt et totalt forandret samfunn.
I dag er Beijing en by i rivende utvikling. De økonomiske reformene har skapt et sann byggeboom, overalt skyter nye høyhus, banker og shoppingsenter opp, det ene mer prangende enn det annet. Flere og flere sauer bil og trafikken er like kaotisk og intens som i så mange andre storbyer. For å få plass til alle disse nye byggene og veie har man jevnet en stor del av de berømte hutongene med jorden. Heldigvis er det fremdeles en del av disse selvstyrende områdene tilbake, og en tur i disse må man ikke lure seg selv for. Nybygget står i stor kontrast til de store kjedelige boligblokkene som likeså godt kunne ha ligget i det gamle Øst-Berlin eller Moskva, hvem som har inspirert hvem skal jeg la være usagt. Sentrum i Beijing er naturligvis Den himmelske freds plass og i en omkrets på ca. 5 KM bor også langt de fleste turistene. Her er brede bulevarder og en voldsom trafikk, men også butikker og enorme shoppingsenter med alt det hjertet begjærer. Beijings nye handlegate heter Wangfujing, en lang gågate med nye motebutikker, banker og shoppingsenter. Wangfujing er tydeligvis også stedet å bli sett for alle de nyrike kineserne. Står man ved det store Hotel Beijing og går nedover Wangfujing kommer det ca. 300 meter nede en liten gate på venstre hånd med en masse små boder med alt fra suvenirer til mat, her er det et herlig liv. Noen kaller dette for nattmarkedet da det først lukker klokken 21. Andre anbefalelsesverdige handlegater er Qianmen som løper sør for Den himmelske freds plass, og Dazhalan som er en sidegate til denne. Disse gater er likevel mest for kinesere, men det er en opplevelse å merke stemningen og atmosfæren når de lokale shopper.
Marked finnes naturligvis også i byen, bl.a. Silke-markedet, perlemarkedet og det russiske markedet. Silke-markedet er likevel det mest populære blant turister, her tilbys masser av kopivarer fra bl.a. Levis, Timberland, Caterpillar, North Face osv.. Det skal bli prutet kraftig om prisen, men husk at man ikke må innføre kopivarer i Danmark! Ta t-banen til Jiangoumen og gå ut av den nordøstlige utgangen, fortsett ca. 500 meter ad Jiangoumen mot øst til du når markedet. På Veien ligger bl.a. vennskapbutikken som også kan bli besøkt.
Det er et glimrende servicenivå i Byen, særlig når det er vestlendinger som er kunder. Kineserne har tydeligvis en ide om at vi er svært rike og bare er vant til det beste. Av og til virker det nokså overdrevet, men kineserne prøver virkelig. Mange kinesere har fått penger mellom hendene og det gjør naturligvis kløften mellom rigg og fattig enda større. Her ser man utarmede tiggere side om side med de nyrike kinesernes yndlingsleketøy: funklende nye biler i den dyre klassen. Desidert slum ser man ikke i Beijing, de mest ødelagte hutongene blir revet ned og innbyggerne tvangsflyttet mot en mindre kompensasjon. Det er med andre ord nå man skal besøke Beijing, om få år ligner den sannsynligvis enhver ander storby i verden.
Den himmelske freds plass:
Den himmelske freds plass er verdens største plass og blir betraktet som Kinas sentrum. Plassen er svært imponerende, men rundt om ligger mange like interessante attraksjoner. Starter man i sør står man ved Beijings gamle byport Qinamen. Det er ikke svært tilbake av selve murverket, men de pene bygningene på toppen fra keiser Yang Les tid er intakte. Umiddelbar etter Qinamen-porten starter køen til Maos mausoleum som ble bygget midt på Den himmelske freds plass i 1977. Det er gratis å komme inn i mausoleet men køen er som regel svært lang, ofte på 500 meter. Heldigvis går det forholdsvis fort da man ikke kan stoppe opp ved Maos balsamert lik. Vesker og kamera må ikke bli tatt med. Det finnes dog spionkameraer man kan ta med uten å bli oppdaget. Da får man fine bilder som ikke alle andre har. Når man kommer ut av mausoleet kan man gå til høyre rundt om bygningen og videre mot nord. På den andre siden av bulevarden ligger Folkets Hus, bygget på 10-år dag for republikkens tilblivelse. Det tok bare 10 måneder at oppførte denne imponerende bygningen som i dag huser folkekongressen. Dessuten er det her at utenlandske statsoverhoder kommer til offisiell middag, bl.a. president Nixon i 1972. Her kan man bruka de kameraene man vil og er ikke avhengig av noe spionkamera. Folkets Hus har mange flott rommer vakkert dekorert med marmor og jade. Merk for øvrig de enorme lysekronene som hvert veier 1,2 tonn. Billetter til Folkets Hus skal bli kjøpt for enden av bygningen mot sør. Entreen er på 20 yuaner. Vesker må ikke bli tatt med, men kan bli deponert ved billettsalget for 2-5 yuaner alt etter størrelse. Rundturen er inkl. guide. Hel mot nord på fredsplassen ligger en av Beijings mest berømte bygningsverk, Tiananmen, eller Den Himmelsk Freds Port. Det var her Mao utropte Folkerepublikken Kina i 1949. Tiananmen er bygget i 1417 og fungerer som inngang til Den Forbudt By. Utenpå port henger det berømte kjempebilde av Mao. Man skal gå gjennom den midterste porten for å komme opp på Tiananmen hvor man har en storslått utsikt over Fred-plassen. Det koster 20 yuaner og vesker må ikke bli tatt med, men man kan ta med sitt kamera og få noen fine bilder.
Den Forbudte By:
Den Forbudte By er en av Beijings største attraksjoner. Hovedinngangen er naturligvis gjennom Den Himmelsk Freds Port, men har man studert den kan både den østlige og vestlige inngangen bli anbefalt da det ikke er så mange mennesker. Palasset, som keise Yong Le lot bygger i 1403 da han flyttet hovedstaden fra Nanjing tilbake til Beijing, sto ferdig i 1420. I palasset bodde det bl.a. et stort antall embetsmenn, tjenestepiker, evnukker (kastrerte menn), kokker og selvfølgelig keiseren og alle konkubinene hans. Det var ikke tillatt for den vanlige borgeren å komme inn i byen, derav navnet Den Forbudt By. Palasset ble brukt helt frem til 1911 da barnekeiseren Pu-Yi var ved makten. Dessverre har dette imponerende området vært utsatt for flere branner og bl.a. japanerne har fjernet en del fra palasset da de hadde okkupert Kina. Uansett hvilken inngang man velger støter man først inn i Porten til høyeste Harmoni. Den fører inn til den viktigste bygningen, Palasset for høyeste Harmoni. Hele område som består av flere palass, gårdshager, konkubinekvarteret og museer er enormt og lar seg dårlig beskrive, det skal sees. Entréprisen avhenger av hvor mye man vil se, hver avdeling koster ca. 2-10 yuaner. Ved inngangen til museet skal man dessuten kjøpe et par spesielle sandaler som man tar uten på skoene, de koster 2 yuaner. Den Forbudt By har åpent fra 8.30-17.30 men billettsalget lukker 2 timer før stengetid. På området finnes toaletter, en kafe og boder med drikkevarer.
Himlens Tempel:
Himlens Tempel er egentlig 3 sammenhengende attraksjoner beliggende i et enorme parkområde. For å få det beste inntrykket vil jeg anbefale å starte ved den sørlige inngangen. Her møter man først Det Runde Alter fra 1530. Det er bygget slik at alt har noe med tallet 9 å gjøre, som er 9 små steiner om sirkelen som alle har et antall steiner som går opp i 9 osv.. Lengre framme når man Den Keiserlig Himmelhvelving som er omkranset av den såkalte ekkomuren. Står man oppad muren og taler skulle det kunne bli hørt på den andre siden. Via en lang alle når man til Tempelet for Bønn om God Høst. Det var i dette tempelet at keiseren ba om god avling. Det er et imponerende tempel bygget i tre helt uten bruk av spiker. Merk den flott taksutsmykkinga. Det er gratis å komme inn i Himlens Tempel Park, men for hver av de tre attraksjonene skal det bli betalt entre, Tempelet for Bønn om God Høst er dyrest og koster 20 yuaner. Her er åpent fra 8.30-17.30. Selve den omkringliggende parken er også en opplevelse verdt, om morgenen kan man se kineserne dyrke Tai Chi og senere står det drageflyging, kortspill og sang på programmet når byens eldre møtes.
Lama-tempelet:
Dette storslåtte tempelområdet ble bygget i 1694 og var et tidspunkt Yonghegongs bolig før han ble utropt til keiser. I dag er det berømt som tibetansk-buddhistisk tempel og ett av de flotteste i Beijing. Det var i 1744 at det gamle palasset ble laget om til tempel og langsomt begynte munker fra Mongolia og særlig Tibet å bosette seg her. Fra inngangen ved parkeringsplassen går man først ad en lang alle til man når selve porten til tempelet. Like innenfor kommer en gård med trommetårnet og klokketårnet. Deretter følger fem nesten identiske tempel som i den graden er autentiske da det fremdeles bor ca. 100 munker her. Selv om man ikke må lure seg selv for et eneste av de fem templene er det likevel en attraksjon som overskygger alt annet, nemlig den 18 meterne høye buddhaen skåret ut i ett stykke sandeltre. Figuren er belagt med bladgull og er svært imponerende. Den høye buddhaen er en av “De Tre Makeløs Skatte”, som også består av De 500 Arhattes fjell og Sakyumuni-buddhaen i bronse. Lama-tempelet har åpent alle dager unntatt mandag og entreen er 20 yuaner. Merk at man ikke må foto-grafere innendørs og røyking er forbudt på hele området. Langs tempelet løper en lang gate med mange spennende små butikker. Her kan man bl.a. kjøpe de røkelsespinnene som mange brenner av inne på tempelområdet.
OVERNATTING
Den tid hvor eneste overnatting i Beijing var få statskontrollhesligere hotell er for lengst forbi, i dag er det et stort utvalg, primært av hotell i god standard, men etter hvert er det også muligheter for backpackene som i stigende tall kommer forbi byen på Asia-reisen sin.
Må oppleves
I og omkring Beijing finner man noen av verdens beste severdigheter, det gjelder særlig Den Forbudt By i sentrum og Den Stor Mur som ligger vel en times kjøring fra Beijing. Disse to verdensberømte attraksjonene skal ha den største anbefalingen herfra.
• Den Forbudt By
• Den kinesiske muren
• Den himmelske freds plass
• Sommerpalasset
• Himlens tempel
• Maos Mausolæum
• Folkets hus
• Åndeveien & Ming-gravene
Filmen “Den Siste Keiser” kan bli anbefalt den gir et fint innblikk i Kina omkring 1900-tallet
TRANSPORT
Det finnes flere forskjellige måter å komme rundt i Beijing på. I øynene mine er taxi langt den beste måten. Det er masser av dem og de praies på gaten. På sideruta kan man se taksten pr. kjørte KM, men det er bare interessant hvis man skal lengre vekk, man kan faktisk kjøre temmelig langt for starttaksten på 10 yuaner (11 yuaner etter klokken 22). T-bane er et glimrende alternativ hvis målet ligger i nærheten av en stasjon. Det er to linjer, en som kjører i ring om sentrum av Bejing og en som kjører i lik linje i øst-vest gående retning forbi Den himmelske freds plass. Det koster 3 yuaner å kjøre i t-bane, uansett hvor langt man skal. Bille-terne kjøpes som regel i den liten forhallen og avleveres igjen før man går ned på perrongen. Bor man i sentrum kan mange ting bli nådd til fots, men merk at det er betydelig trafikk og biler sykler og gåender svinger inn mellom hverandre i et stort kaos. Kineserne holder IKKE tilbake for noen og generell kan man si at den der har det største kjøretøyet bestemmer. Et godt råd er å bruke t-banenedgangene hvis du skal over veien. Bybusser finnes også, men glem alt om dem, her hersker vanlig kaos og de er ofte mer enn overfylte.
MAT & DRIKKE
I byen finnes mange glimrende restauranter, kineserne spiser stort sett alt så det er ikke ualminnelig å se frø, slanger og skorpion på menyen. Velger man å spise på en vanlig kinesisk restaurant er det nødvendig å lære å spise med pinner. Enkelte steder kan man likevel få utlevert kniv og gaffel hvis man spør og på mange hotellrestauranter er det også vanlig. Kineserne spiser maten sin noe annerledes enn oss, de bestiller gjerne 4-5 retter som alle spiser av. Ber man om ris kommer de ofte inn til sist da kineserne serverer det beste først. Den berømte temmelig Peking-and må man ikke lure seg selv for. Kineserne drikker vann eller øl selv til maten og når det går riktig vilt til risbrændvin. Vin er ikke så utbredt, som finnes likevel et par lokale merker som kan bli drukket, bl.a. Great Wall. Prisnivået på mat er billig, kinesiske retter fås fra ca. 12 kr. og oppover. Som alltid er det vesentlig dyrere på hotellene, det gjelder også hotellbara. Er man ikke til lokal mat finnes det både italienske og meksikanske restauranter i byen og til de svært kresne ligger det atskillige McDonalds og KFC i Beijing. Et kafe og barliv som man kjenner det andre stedene fra bli funnet stort sett bare på hotellene, i det nordøstlige Beijing ligger likevel bargaten Sanlintun. Av glimrende restauranter kan bli nevnt:
??: Jeg fant aldri ut av hvad denne restauranten het da alt sto på kinesisk. Den ligger på Chongwenmen ca. 300 meter fra t-banestasjonen i retning mot Fred-plassen (det er den eneste som ligger). Her er suveren og billig kinesisk mat. Vær oppmerksom på at det bare snakker sammen kinesisk så misforståelser omkring det bestilte og regningen kan ikke bli utelukket!
Qinamen: Ligger i starten av Qinamen på venstre side. Har et billig og omfattende meny med kinesisk mat.
Zioin: Ligger på Chongwenmen og er nok det tetteste man kommer en europeisk restaurant utenfor hotellene. Menyen er deretter.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Beijing byr på et utall av forlystelser. Her er selvfølgelig også utstillinger og konserter, forhør deg eventuelt i hotellets resepsjon om noe som skjer under oppholdet din i byen. Et par forslag til aktiviteter:
Akrobatikk: Kineserne er utrolig dyktige til akrobatikk og sirkel i byen finnes flere forskjellige steder med denne formen for underholdning.
Peking-operaen: Er ikke så mye en opera, men mer en slags teater. Også her er det flere muligheter.
Massasje: Fått mange steder i byen og på langt de fleste hotellene. Er som alltid bare deilig.
Tehus: En god opplevelse, her serveres ekte te i hyggelige omgivelser. Ligger overalt i byen.
Utflukter
SOMMERPALASSET
Sommerpaldset er reelt et enormt område som Qing-dynastiet strate bygget av i den siste delen av regjeringstiden sin. I dag er palasset mest kjent som keiserinne Cixis elsket sommerresidens. Det er tre innganger til palassområdet, den tetteste på Beijing og nok også den som giver det beste inntrykket av stedet er østinngangen. Straks innenfor støter man inn i Langtlivspaladset som er den viktigste bygningen på området. like til høyre for kan man besøke et område med Cixis teater og rommer med mange av keiserinnens personlige eiendeler (ekstra billett på 5 yuaner kreves til dette området). Går man til venstre for Langtlivspaladset kommer man ned til Kunming-sjøen som delvis er kunstig skapt. Herfra kan man i sommermånedene ta en dragebåt til den berømte marmorbåten. Er man frisk tar man turen til fots ad Den Lange Korridor som er en smal sti på ikke mindre en 728 meter. Fargene og de fleste maleriene på treverket over stien er ikke helt originale da man etter kulturrevolusjonen ble nødt til å male opp det igjen. Omtrent midtveis på Den Lange Korridor når man til Tempelet for Buddhistisk Kraft. Tempelet ligger opp av et lite fjell og veien opp der kan være temmelig seig, men man har en fantastisk utsikt over Kunmingsøen, De Dufte Berge og selvfølgelig sommerpalasset. For enden av Den Lange Korridor ligger så marmorbåten hvor keiserinne Cixi elsket å sitte og skue utover sjøen. Faktisk er det slik at de pengene som man brukte på å bygge sommerpalasset for, var avsatt til å forsvare Kina da man årene før var blitt godt og grundig ydmyket av en engelskfransk allianse. Keiserinnen fikk derfor satt kanoner på marmorbåten så det luktet litt av krigsskip, men reelt var det et spill for galleriet. Fra marmorbåten har man ca. 10 minutters gang til vestinngangen og 15 minutter til nordinngangen som er den mest interessante av de to. Veien dit er aldeles pen, man går gjennom en del av den store og flott parken som Sommerpaladset ligger i. Går man ut av nordinngangen blir man bombardert av en hær av selgere, iherdigheten sin er ikke verre enn så mange andre steder, til gjengjeld kan man være ute for å få retur falske penger. Sommerpalasset har åpent i hverdagene fra 6.30-18.00 og i helgen fra 7.00-17.00. Entre 20 yuaner. På området finnes flere boder og kafeer pluss en enkelt restaurant. Det er ikke tillatt å fotografere innendørs i Sommerpaladset.
UDØDELIGHETENS VEI (ÅNDEVeiEN)
Denne vei, eller alle om man vil, fører det siste stykket opp til Minggravene. Dessverre er gravene en stor skuffelse for mange da de stort sett bare består av en samling kister. I stedet kan man ta en gåtur på udødelighetens vei og det er en utmerket opplevelse. Før man når så langt kjører man først forbi Marmor-porten på høyre hånd. Deretter kommer på venstre side Den Stor Rød Port, det sies at man ble pisket i hjel hvis man snek seg forbi her. Litt lengre framme starter så Udødelighedens Vei. Før man går inn blir man selvfølgelig møtt av den vanlige hæren av selgere. Selve Allén er 780 meter lang og sidene er flankert av forskjellige steinfigurer, i alt 36 som forestiller løver, kameler, hester og fabeldyr. Turen må absolutt være pen å ta fra april-juni hvor blomstene er hoppet ut, her er nemlig plantet i massevis av kinesiske roser. Det koster 20 yuaner å ta en gåtur på Udødelighedens Vei.
DEN KINESISKE MUR
Muren er et must når man besøker Beijing. Dette, verden største bygningsverk, er uten tvil en av verdens mest interessante attraksjoner. Muren, som man kjenner den i dag er fra Qin-dynastiet i år 221 f.kr., men faktisk startet man 180 år tidligere da forskjellige uavhengige krigsherrer laget spredte porter og murer for å holde mongolene ute. Det var alle disse portene og småmurer som ble lenket sammen til en 6350 KM lang mur. Det tok 300000 mann 10 år å bygge muren, som inneholder 180 millioner kubikkmeter jord. Det må ha vært et umenneskelig slit å bygge muren, ikke bare pga. de primitive hjelpemidlene, men også det barske landskapet tatt i betraktning, muren snor seg fra fjell og ned i daler. Muren har i mange år vært i raskt forfall, men i perioder blir det restaurert på den, i de siste parene år ikke minst for turistenes skyld. Man kan besøke muren flere steder, men langt de fleste tar turen til Badaling, som ligger nærest Beijing. Man kan rolig si at Badaling er overrent av turister, men er man frisk på å oppleve muren for seg selv er det også mulighet for det. Man kan faktisk gå så langt at man kan se hvordan muren ville ha sett ut hvis den ikke var restaurert. Når det er turister er det selvfølgelig også selgere, og her i en målestokk som man ellers ikke ser i Beijing. Det er massevis av boder med suvenirer, kopivarer osv.. Dessverre renner det også en del selgere rundt på selve muren. Coffee shops og boder med forfriskninger finnes også. En god opplevelse kan være å besøke den liten kinoen med 360° skjerm i 3D effekt. Her viste en ca. 15 min. lang film om muren. Entre til muren i Badaling koster 40 yuaner. Et annet sted å besøke muren er Mutianyo. Dette sted ble bygget for å avlaste Badaling, men i dag er det like mange turister og den store hæren av selgere finnes også her. Det er også andre steder å besøke muren og det kan bare bli anbefalt til de som gjerne vil ha opplevelsen litt for seg selv. Uansett hvor man besøker muren så gjør det en dag med god siktbarhet, som er ingen grunn til å ta opp der i tåke og dis når man nå kan få de peneste utsiktene i klart vær. Altså: velg en annen dag hvis du fra morgenstunden kan se det er skyet.
Det er naturligvis mange andre spennende ting å se i Beijing og omegn, f.eks. Beihai Park, Kubilai Khans palass, men også en fantastisk flott ha og jade-øya, Det Gamle Sommerpalads, pandaene i Beijing Zoo m.m.. Ved de fleste attraksjonene er det spesiell børnepris, men det er ikke som her hvor det er alderen som avgjør entréprisa, her er det høyden, man skal normalt være under 1-1.20 M-er for å bli betraktet som barn. Som de fleste andre stedene er det også her en god ide å bli med toalettpapir på utflukt, det mangler som regel på toalettene.
Været
Beijing har typisk fastlandsklima med kalde tørre vintre og varme fuktige somre. Overgangen fra vinter i sommer skjer rask i månedene mars/april med svært svingende temperaturer.
HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:
Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Dag | -2° | 3° | 11° | 17° | 23° | 28° | 30° | 31° | 25° | 18° | 10° | 4° |
Natt | -10° | -6° | 1° | 9° | 14° | 19° | 22° | 21° | 16° | 9° | 2° | -4° |
Soltimer | 10 | 10 | 9 | 9 | 8 | 6 | 6 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Fakta
Religion: Ca. 96 % Buddhister og daoister. Resten muslimer og kristenene.
Innbyggertall: ca. 1,3 milliarder
Hovedstad: Beijing, ca. 13 millioner innbyggere.
Valuta: Yuaner, Medbring US Dollars eller reisesjekkers til veksling. Danske kroner kan også bli vekslet de fleste stedene. 100 kroner er ca. 98 yuaner. Visa kort er utbredt, men mange automater er i dårlig stand så det er ikke alltid det kommer ut penger.
Veien til Beijing: Lettest er det med SAS som flyr direkte fra København til Beijing. Andre muligheter er med Finn-air fra Helsinki og med Aeroflot fra Moskva (billig).
Flytid: Kbh.-Beijing ca. 9 timer.
Lufthavn: Svært stor flyplass med utmerket innkjøpsmuligheter. Gode venteareal. Husk at det skal bli betalt 90 yuaner i avreiseskatt når man forlater Beijing.
Turistspråk: Kineserne er svært dårlige til engelsk, men prøv, det skal nok lyktes.
Tidsforskjell: Sommer: 6 timer/Vinter 7 timer
Øvrig: For øyeblikket kreves ingen vaksinasjoner til Beijing.
2 comments for “Beijing – reise”