-
Bilde mali
bilde mali 1
bilde mali 2
bilde mali 3
bilde mali 4
-
Reise-bilder mali
bilde mali 5
bilde mali 6
bilde mali 7
bilde mali 8
Mali kan inndeles i tre regioner. Den nordligste ørkenlignende delen er en del av Sahara. Den sentrale delen som kalles Sahel savanne, er inne i en prosess, hvor den forvandles til ørken. Den sørlige delen har fuktig savanne vegetasjon, overrislet av Senegal og Niger elvene og den tettest befolket. Mangelen på vann og skogryddingen som følge av svedjebruk øker tørkeproblematikken.
Folket : Blant de mange etniske grupper i Mali er den mer tallrike bambara . Blant andre viktige etniske grupper finner vi malinke , songhai , senufu , fulanis , dogon og tuareg .
Religion : Islam (90 %), tradisjonelle afrikanske religioner (9 %), kristen (1 %).
Språk : Fransk er det offisielle språket. Bambara snakker sammen av 80 % og er det meste utbredte afrikanske språk. Det snakker sammen videre arabisk og tuareg.
Politiske parti : Alliancen for Demokrati i Mali (ADEMA); Partiet for nasjonal Gjenfødsel (PARENA); Den Nasjonal Komite for Demokratisk Initiativ (CNID); Den Sudansk Union- Den Afrikansk Demokratisk Sammenslutning, basert på det gamle partiet opprettet av Modibo Keita; Partiet for National Genfødsel (PRN); Azawads forent Fronter og Bevegelser (MFUA).
Sosiale organisasjoner : Malis Nationale Arbejderunion (UNTM); Malis Nationale Kvindeunion (UNFM) med 350.000 medlemmer; Malis Nationale Ungdomsunion (UNJM); Malis Sammenslutning av Elever og Studenter (AEEM).
Offisielt navn : R?publique du Mali.
Administrativ inndeling : 8 regioner og Bamako distriktet
Hovedstad : Bamako, 1.264.000 indb. (2003)
Andr? viktige byer : S?gou, 132.400 indb.; Sikasso, 125.400 indb.; Mopti, 114.400 indb.; Gao, 104.700 indb. (2000).
Regjering : Amadou Toumani Tour? er siden juni 2002 president og statssjef. Modibo Sidib?, er siden septmb 2007 statsminister og regjeringssjef. Lovgivningen er basert på en etkammer nasjonalforsamling med 129 medlemmer, som velges for en 5-årig periode.
Nasjonaldag : 22. september (uavhengighet, 1960)
Væpnet styrker : 7.000 – inkluderer gendarmeriet, republikanergarden og det nasjonale politiet (2003)