Pitcairn Island, britisk koloni i Stillehavet, omtrent midt mellom New Zealand og Panama, består av øya Pitcairn (5 km2), og de ubebodde Henderson, Dulcie og Oeno; 47 innb. (2002). Eneste bosetning: Adamstown.
-
Bilde pitcairnøyene
bilde pitcairnøyene 1
bilde pitcairnøyene 2
bilde pitcairnøyene 3
bilde pitcairnøyene 4
-
Reise-bilder pitcairnøyene
bilde pitcairnøyene 5
bilde pitcairnøyene 6
bilde pitcairnøyene 7
bilde pitcairnøyene 8
Landet består av 4 øyer av vulkansk opprinnelse, hvorav bare Pitcairn er bebodd. De 3 øvrige er: Henderson, Ducie og Oeno. Øygruppen befinner seg i den aller østligste delen av Polynesia, sør for krepsens vendekrets og øst for fransk Polynesia . Økonomien er basert på subsistenslandbruk, fiskeri, håndverk og salg av frimerker. Det er oppdaget mineralressurser, som likevel enda ikke er utnyttet. Klimaet er tropisk, regnfullt, likevel moterett noe av havet. Øyene utsettes hyppig for tyfoner i perioden november til mars.
Folket : Befolkningen utgjøres av britiske sjøfolk, som gjorde mytteri fra skipet H.M.S. Bounty samt kvinner fra Tahiti.
Religion : 7. dags adventister (100 %)
Språk : Engelsk (offisielt). Det snakker sammen en Tahiti-engelsk dialekt
Politiske parti : Ingen
Offisielt navn : Islands Pitcairn, Henderson,Ducie and Oeno.
Hovedstad : Adamstown.
Regering : Richard Fell, britisk høykommisjonær i New Zealand har fungert som guvernør for øyene siden desember 2001. Randy Christian er embetsmann og siden 2004 president for Rådet, som består av 10 medlemmer. Ett av rådets medlemmer er pekt ut som sekretær, 5 velges for en ettårig periode og 3 pekes ut av guvernøren, likeledes for en ettårig periode.