Bilder fra Tallinn – reise

Tallinn, ty. Reval, hovedstad i Estland og administrativt senter for Harjumaa fylke, ved Finskebukta; 158 km2 med 396 200 innbyggere (2006, mot 140 000 i 1936 og 478 000 i 1989). Innenfor bygrensene ligger vannet Ülemiste som har gitt byen drikkevann fra 1300-tallet av. Byen har et betydelig kvinneoverskudd. 25 % av innbyggerne mottar pensjon. De største befolkningsgruppene er estere 54 %, russere 37 % og ukrainere 4 % (2004). Innflyttingen av russere under sovjetokkupasjonen ble sterkt konsentrert til de nye høyblokkene i bydelene Mustamäe og Lasnamäe. Lasnamaë utgjør 19 % av Tallinns areal, men har 30 % av befolkningen.

  • Bilde Tallinn

  • Tallinn bilde reise
    Bilde Tallinn 1
  • Tallinn bilde
    Bilde Tallinn 2
  • Tallinn bilde reise
    Bilde Tallinn 3
  • Tallinn bilde
    Bilde Tallinn 4
  • Reisebilder Tallinn

  • Tallinn bilde reise
    Reisebilde Tallinn 5
  • Tallinn bilde
    Reisebilde Tallinn 6
  • Tallinn bilde
    Reisebilde Tallinn 7
  • Tallinn bilde reise
    Reisebilde Tallinn 8
  • Tallinns middelalderske sentrum ble bygget mellom opp det 11. og 15. århundredet. Det står stort sett uforandret og er dermed ett av vår tids best bevarte bysentre. Byen er omgitt av svært kraftige forsvarssystem, som har beskyttet den mot angrep i flere århundreder, og i den fantastiske gamle byen er mange bygninger bevart i den opprinnelige middelalderske standen. Det gjelder for eksempel rådhuset, bymuren og St. Catherines passasje.

    Bymuseet i Tallinn ligger i en middelaldersk kjøpmannsgård midt i den gamle byen og gir et fint overblikk over byens historiske utvikling gjennom utstillinger, videoer og lysbildeshows.

    Høyt oppe på klipperne med utsikt over byen ligger slottet Toompea, som ble bygget i det 13. og 14. århundredet. Tallinn hadde tidligere et slott i forstaden Iru, men av ukjente årsaker ble det overlatt til skjebnen sin i det 11. århundredet. Det nåværende slottet ligger på en god forsvarsposisjon, 50 meter over havoverflaten og med utsikt over både byen og havet. Gjennom århundreder har slottet opplevd mange erobrere, og i dag har det estiske parlamentet til huse her.

    lufthavnsinformation

    Tallinn flyplass ligger 4 km sørøst for byens sentrum. Flyplassen har en passasjerterminal.

    med bil

    Følg veien ved navn Tartu Maante for å komme inn i bysentret. Turen tar cirka 10 minutter.

    med taxi

    Drosjeholdeplassen ligger like utenfor passasjerterminalen. Det koster 70 EEK å kjøre til sentrum av Tallinn.

    med buss

    Busslinje 2 kjører mellom flyplassen og bysentret. Busstoppestedet i flyplassen ligger utenfor passasjerterminalens avgangsområde, og en bussbillett koster 15 EKK. Billettene kjøpes hos sjåføren på bussen. Bussene kjører to eller tre ganger i timen avhengig av tidspunktet på dagen.

    Skal man med buss fra bysentret til flyplassen, stiger man på ved busstoppestedet ved siden av universitet for estisk kunst.

    Næringsliv

    Tallinn har både landets hovedhavn og hovedflyplass. Nesten all innreise til landet skjer via Tallinn. Over halvparten av landets eksport og i underkant av tredjeparten av importen går over byens havn. Gjenreisingen av landet har gitt mange nye arbeidsplasser. I gruppen arbeidsledige er en overveiende del russisktalende. I 1998 var nesten halvparten av samtlige registrerte foretak lokalisert i Tallinn med omland (Harjumaa fylke).
    Offentlige institusjoner, kultur m.m

    Tallinn har et rikt kulturliv, bl.a. opera- og konsertsal, en rekke teatre, museer og tallrike kunstgallerier. Her ligger en rekke læresteder: bl.a. humanitærinstitutt, teknisk høyskole, handelshøyskole, musikkhøyskole, kunsthøyskole, krigsakademi, sjømannsskole, teknologisk institutt.

    Bybeskrivelse

    Festningsverker ble anlagt på høyden Toompea, ‘Domberget’, like etter danskenes landstigning 1219. Med senere utvidelser t.o.m. 1500-tallet utgjør bymuren med tårn rammene om gamlebyen. Her kan nevnes det 46 m høye tårnet Pikk Hermann (‘Lange Hermann’, fra 1371 og 1500), tårnet Paks Margareeta (‘Tjukke Margareta’, bygd 1518–29) med nesten 4,75 m tykke murer) og det største kanontårnet, Kiek in de Kök (‘Titt inn i kjøkkenet’, bygd 1475–83) som nå fungerer som museum. Innenfor gamlebyens område finner vi rådhuset i gotisk stil fra 1500-tallet; Europas eldste apotek på Rådhusplassen, nevnt allerede tidlig på 1400-tallet; tre kirker fra 1200-tallet: byens eldste, den lutherske domkirken (1233), Püha vaimu kirik, ‘den hellige ånds kirke’, og Oleviste kirik (‘Olavskirken’, 1267); det nå 124 m høye kirketårnet har gjennom tidene tjent som landemerke for sjøfarende. På Domberget ligger også det dominikanske katarinaklosteret fra 1246. En dominerende plassering har den ortodokse Aleksander Nevskÿ-kirken i bysantinsk stil (1900). Vis-à-vis kirken finner vi den noe mindre prangende riksdagsbygningen (1920–23). I nedre by lot Peter den store bygge tsarfamiliens sommersted, Kadrioru slott (‘Katarinadalen slott’, oppført 1718) – Estlands vakreste barokkbygning, oppkalt etter tsarens hustru, den senere Katarina I. Slottet fungerer nå som presidentpalass. Øst for bysentrum, i bydelen Pirita, ligger de mektige ruinene av birgittinerklosterets kirke, ferdig 1436, men ødelagt allerede på 1500-tallet av troppene til Ivan den grusomme. På Lauluväljak (‘Sangerfeltet’) nedenfor Lasnamäe blir de store sangfestivalene arrangert, og der samlet hundretusener seg til massemøtene under «den syngende revolusjon» i 1988.

    Historie

    Tallinn var allerede på 900-tallet et viktig handelssted, og ble 1219 erobret av danskene. Den tradisjonelle tolkningen av bynavnet er «taani linn», dvs. ‘danskebyen’, men i nyere tid blir ofte «talilinn» nevnt. Det skulle bety ‘vinterbyen’ og ha sammenheng med den nesten alltid isfrie ytre havnen. 1285 sluttet byen seg til Hansaen, og blomstret opp pga. handelen mellom hansabyene og Russland. 1346 solgte kong Valdemar Tallinn (sammen med Harjumaa og Virumaa) til den tyske ordensstaten, fra 1561 lå byen under Sverige til den 1710 ble erobret av Peter den store. Tallinn lå lenge nede som følge av krigsherjingene og konkurransen fra St. Petersburg, og blomstret først opp igjen etter at den baltiske jernbane ble ferdig 1870. Etter novemberrevolusjonen 1917 var byen en kort tid sete for en estisk sovjetregjering. Den tyske minoriteten i Tallinn ble «kalt hjem» av Hitler i 1939. Bysentrum ble sterkt ødelagt av sovjetisk bombing 9. mars 1944. Integrert i Sovjets økonomiske system ble Tallinn en viktig industriby og transitthavn. Kapitalismens inntog i 1990-årene har rasert en del kulturminner for å gi plass for moderne virksomhet. I 1997 ble gamlebyen i Tallinn oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Store opptøyer våren 2007 da et krigsmonument, ‘bronsesoldaten’, fra 1947 ble fjernet. Statuen, som var reist av Sovjetunionen etter seieren over nazistene under den annen verdenskrig, er av mange estere oppfattet som et symbol på den russiske undertrykkelsen og okkupasjonen av Estland. Statuen ble etter kort tid gjenreist på en krigskirkegård.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *