Internett har gjort det lettere å avtale boligbytte med en annen familie i inn- eller utland. Da du bare betaler for transporten, får du en bekvem ferie for bare få penger og setter ned samtidig risikoen for innbrudd i din hjemmet betydelig.
INNHOLD
* Hva vil det si å bytte feriebolig?
* Hvem kan bytte feriebolig?
* Hvem kan du bytte bolig med?
* Hvordan bytter du i praksis?
* Hvem vil holde ferie i huset ditt?
* Hva skriver du i din boligbytteprofil?
* Skal du inngå en særlig avtale om boligbytte?
* Dekker din forsikringen i tilfelle av boligbytte?
* Hvordan kan du være sikker på ikke å bli snytt eller stjålet?
* Er det ellers noe, du skal være oppmerksom på?
Hva vil det si å bytte feriebolig?
Å bytte bolig er en ferieform med mange fordeler. Helt grunnleggende handler det om at du blir enig med en annen familie om å bytte bolig i en nærere definert periode, f.eks. 14 dager i sommerferien, så du bor i dem boligen, og de bor i din. På den måten får både du og din “byttefamilien” en gratis feriebolig. Dermed kan du spare riktig mange penger i forhold til, hvis du skulle ha bodd på hotell eller i en leide feriebolig i samme område.
Likeledes ankommer du til et fullt møblert hjem med alle de bekvemmelighetene, kjøkkenredskaper og kanskje leketøy til barna som normalt mangler i f.eks. hotellværelser eller ferieleiligheter. Til gjengjeld skal du typisk selv gjøre rein, rydde opp og kanskje vanne planter eller slå gresset, avhengigt av hva du er blitt enig med din “byttefamilien” om.
I tilgift er din egen boligen bebodd, mens du holder ferie, hvorved innbruddsrisikoen alt annet like begrenses betydelig. Bytter du bolig med familier langt vekk, f.eks. i USA eller Syd-Europa, er det ikke ualminnelig å bli enige om låne hverandre familiens bil i perioden, hvilket gjør deg i stand til å spare enda flere penge.
Hvem kan bytte feriebolig?
Bor du i eiersbolig, kan du selv bestemme hvem du låner boligen din ut til.
Bor du i andelsbolig, vil det sjelden være et problem å la en gjestefamilie overta boligen din i en kortere tidsperiode på f.eks. en uke eller tre, hvis den for øvrig overholder eventuelle huseregler og forpliktelser. Fullstendig på samme måte, som hvis du lot et familieemedlem låne din leiligheten. Enkelte borettslag kan ha regler, som forbyr boligbytte, og dem skal du naturligvis overholde. Er du i tvil, så spør styreformannen.
Bor du til leie, er saken nokså uklar, da det ikke eksisterer egentlig rettspraksiser på området.
Ifølge Lejernes Landsorganisation vil bytte av feriebolig antagelig kunne sidestilles med å ha en gjest boende, hvilket du ifølge Lejeloven gjerne må.
Hos utleiernes bransjeorganisasjon, Ejendomsforeningen Danmark, vurderer man saken noe annerledes. Her vurderes det, at retten muligens vil gi utleier medhold i, å boligbytte med en fullstendig fremmed er mislighold av leieforholdet, hvorfor utleier har rett til å oppheve leieforholdet. Bakgrunnen er, at man ifølge Ejendomsforeningen Danmark antagelig vil kunne sidestille boligbytte med framleie uten gyldig tomt, da du får kompensasjon i form av retten til å bebo byttefamiliens hus i ferieperioden.
Ingen av partene har imidlertid uttalt seg skråsikkert i spørsmålet. Så vil du ikke ta noen sjanser, er det sikrest å spørre utleier om lov, før du som leier begynner å bytte feriebolig.
Hvem kan du bytte bolig med?
Du finner boligbytter verden over og for den saks skyld også i Danmark. De mange finner byttefamilier via internettet eller mer eller mindre formelle, globale organisasjoner og firma. De største av disse nettverkene er mer velorganiserte med opp mot 20.000 betalende medlemmer verden over.
Hvordan bytter du i praksis?
Det finnes en lang rekke hjemmesider, som på mer eller mindre organisert basis kan hjelpe deg med å bytte ferieboliger i inn- og utland. Andre steder kan du kunngjøre en annonse med ønsker om boligbytte på samme måte, som hvis du f.eks. skal avhende brukt babyklær.
Disse steder kan være utmerket til å få kontakt med andre boligbytter, men langt det største utvalget og den best organisasjonen får du gjennom boligformidlingsnetværk som f.eks. Intervac.dk eller boligbytte.dk. Her koster et medlemskap fra 600 til 1.000 kr., men du mottar til gjengjeld både full adgang til firmaenes formidlingverktøy online samt et trykte katalog over alle aktuelle medlemmers boligtilbud og ferieønsker. Enda nettverkene er global anlagt, dekker de primært USA og Europa.
Både hjemmesider og kataloger er organisert, så det er lett å danne seg et overblikk over tilgjengelige boliger i mer eller mindre spesifikke områder. Likeledes kan du lett overskue utstyrsnivå, beliggenhet, eventuelle transportmidler samt typisk se en rekke bilder av det vedkommende huset osv.
Hvem vil holde ferie i huset ditt?
Erfaringen viser at nesten en hvilken som helst bolig kan ha interesse som feriebolig.
Avhengig av byttepartnernes interesser og evt. familiemessige relasjoner kan en toroms leilighet på Bispebjerg saktens være både mer og mindre interessant enn villaen i Ringsted eller byhuset i Viborg.
Det er altså ingen grunn til å la seg avskrekke, hvis du bor langt “fra alt”, og du ikke oppfatter din nabolaget som verdenens navle. I mange land, f.eks. store deler av USA, har man et betydelig mer avslappet forhold til distanser enn de mange danskene, og her regnes en kjøretid på et par timer ikke for noe særlig.
Hva skriver du i din boligbytteprofil?
Som utgangspunkt får du rask en bytteavtale i stand, jo mindre spesifikk du er med hensyn til dine ønskene, og jo mer uttømmende og ærlig du forteller om det, du kan tilby til gjengjeld.
Hvis du bare har planer om å dra til Syd-Europa eller den amerikanske vestkysten 14 dager i september, er det f.eks. ingen grunn til å nevne Toscana eller Washington DC som eneste interessante feriemål.
Din byttefamilie bør ha det best mulige grunnlag for å bedømme hva du kan tilby til gjengjeld. Her er det verdt å huske at de antagelig aldri noensinne har hørt om din nabolaget før. Stiller du f.eks. dine 145 kvadratmeterne i Vallensbæk samt en mindre personbil til rådighet, vil det være klokt å nevne at man på den måten kan komme til hjertet av København på 20 minutter. Tilsvarende er det en god ide å nevne husets to barneværelser, den deilige ha og de mange elektriske bekvemmelighetene. Legg også noen bilder av hus og ha på hjemmesiden.
———————————
Hjemmeside
Webside
hjemmeside
———————————-
Men det er ikke nok å beskrive huset ditt som den ideelle ferieboligen. Alle byttenettverk bygger på gjensidig tillit, og derfor skal du også huske å nevne ulemper og forbehold allerede i beskrivelsen av huset ditt. Er du nabo til en skole, vil det være rimelig å nevne det, så gjestene er forberedt på en smule bråk i hverdagene. Likeledes vil det være på sin plassen å skrive, om det må røykes i huset, samt om kjæledyr er velkomne eller ikke.
Heretter er det bare opp til deg eller en annen familie ute i verdenen å ta kontakt og finne ut av om DERE kan lage en avtale.
Skal du inngå en særlig avtale om boligbytte?
Når du, eller den annen familien, har tatt kontakt, og DERE funnet ut av at DERE vil bytte bolig i ferieperioden, er det viktig å inngå helt fast avtaler om bruken av dere respektive boligene.
DERE bør avtale, hvor mange som skal holde ferie hvor, samt om det skal betales for bruk av telefon, internett, onlineleie av filmer eller andre goder. Stilles som bil, båt, sykler osv. til rådighet, skal DERE også huske å avtale det på forhånd. Likeledes skal DERE bli enige om hvorvidt det må komme overnattende gjester på besøk, samt om husdyr og røyking er tillatt innendørs. Husk også å avtale på forhånd, hvis det skal vannes blomster, fores husdyr eller slåss gress.
Skriv avtalen ned. Så er det ikke noe å være i tvil om, når ferien holdes.
Dekker din forsikringen i tilfelle av boligbytte?
Din innboeforsikring dekker ikke, hvis din gjestefamilien stjeler fra boligen din. Du har jo selv gitt dem adgang, og derfor oppfatter forsikringen en slik hendelse som enkelt bedrageri. Begått det derimot innbrudd, sprenger et vannerør eller brenner huset, mens din gjestefamilien bor det, dekker din forsikringen fullstendig, som hvis du selv var hjemme.
Kommer din gjestefamilien til å skade f.eks. innbo eller bil, er det dens egen forsikringen, som dekker. Likeledes skal du sikre deg at enten din familie- eller reiseforsikring dekker, hvis du kommer til å ødelegge noe i hjemmet hos din vertsfamilien.
I korrespondansen med byttefamilien er det under alle omstendigheter klokt å minne hverandre om å tegne reiseforsikringer og å sørge for at disse dekkene selvforskyldte skader på innbo eller eventuell bil.
Hvordan kan du være sikker på ikke å bli snytt eller stjålet?
Du kan ikke gardere deg mot å bli stjålet av gjestefamilien. Men sannsynligheten taler ikke for at det skjer. Ikke mindst fordi I begge har betalt for å være med i samme byttetjeneste og derfor har et ganske godt kjennskap til hverandre. Hos det eldste byttenettverket, boligbytte.dk, har man slett ikke kjennskap til tyveri begått av byttefamilier, liksom en rask nettleting heller ikke tyder på at det er vanlig problem andre steder. Det er heller ikke et hyppig problem, at man lurer hverandre og avlyser boligbyttet i siste øyeblikk.
Det kan imidlertid være en ide å arrangere et mindre tidsmessig overlapp, så du selv tar imot gjestene, umiddelbar før DERE selv tar av sted. Alternativt kan DERE prøve å arrangere at DERE møtes med gjestene i dem hjemmet, før de drar til Danmark. På den måten får DERE møtt hverandre og kan utveksle de siste detaljene og gode råd.
Hvis ikke det er mulig, kan du sørge for at en venn eller et familiemedlem tar imot familien i din hjem og gir dem nøkler m.v.
Er det ellers noe, du skal være oppmerksom på?
Det er en god ide å etterlate en mindre mappe i huset til gjestene, så de får den best mulige start på ferien. Mappen kan f.eks. inneholde:
* Praktiske informasjon om huset. Herunder eventuelle alarmkoder, nøkler til bil og sykler (hvis de må brukes), passord til datamaskin, og noe som ellers kan være relevant å vite.
* Betjeningsveiledning til video, satellittmottaker eller andre apparat, gjestene får bruk for.
* Rask guide til lokalsområdet, herunder informasjon om innkjøpsmuligheter, kort til naturopplevelser, severdigheter og et par gode restauranter osv.. Etterlat evt. et par turistbrosjyrer.
* De viktigste telefonnumrene, herunder til politi, lege, alarmsentral og forsikringsselskap.
Teksten du akkurat har lest er oversatt fra engelsk og kan inneholde opplysninger som ikke gjelder for norske forhold.