Den Dominikansk Republikk ligger på øya Hispaniola i det Karibiske hav. Det er særlig på nordkysten, omkring byen Puerto Plata, de populære feriebyene ligger. Kysten kalles Costa de Ambar, eller Ravkysten, pga. de store ravet forekomster i de bak vede fjellene. Det sies at det var her Columbus gikk i land i 1492, da han seilte over atlanten for å finne bakveien til India. Hispaniolas daværende befolkning var Taino-indianere, men dem fikk Columbus rask utryddet og derfor fraktet man tusenvis av slaver fra Afrika til øya. Det har gjort at den dominikanske befolkningen i dag er et miks av svart, mulatter og hvite.
Dominikanerne er et forholdsvis fattig folk, arbeidsløsheten er stor og det er overraskende fleste tiggere. Helt frem til 1961 levde befolkningen under diktatur og tiden etter har bare budt på mer eller mindre korrupte politikere. Landet er i fremdeles utvikling, og man må forberede seg på hyppige strømbrudd og periodevis kaldt vann i hanene.
TURISTBYENE
Playa Dorada: Playa Dorada ligger ca. 6 KM øst for Puerto Plata og er ikke noen egentlig by, men et enorme lukket område med i alt 16 hotell og anledninger i forskjellige kategorier. bygget opp omkring en stor golfbane. Området har alt det man skal bruke, en bank, kjøpesenter, kasino, tennisbaner, strand osv.. Playa Dorada er et pent og velfrisert sted totalt blottet for lokalstemning.
Sosúa: Sosua ligger ca. 25 KM øst for Puerto Plata. Byen var i sin tid hjemsted for de lokale plantasjeeierne og hadde også en stor jødisk koloni. Det finnes fremdeles hus fra den tiden i byen, ved Reef/Casa Marina og Sea Breeze hotell ligger Det Jødisk Museum. Byen består faktisk av to deler som er delt av Sosua Beach. Fra Puerto Plata støter man først inn i den gamle bydelen hvor dominikanerne selv bor, og etter stranden ligger El Batey, som er turistdelen av Sosua. Denne del av byen har en utmerket stemning, som finnes lokale og utenlandske restauranter, bar, butikker, marked og internettkafeer. Stranden ligger som nevnt like midt mellom de to bydelene og er veldig lekker med klart vann og fin lys sand, som er mulighet for dykking, bananbåter, glasbundsbåde, jetski og katamaran. Solstoler kan bli leid. Langs stranden ligger mange små butikker, strandrestauranter og bar. Sosua er i El Batey området sterkt turistet og det simpelthen vrimler med påtrengende selgere, skopussere, pengeveksler og andre som gjerne vil ha oppmerksomheten din.
Cabarete: Cabarete ligger ca. 30 KM fra Puerto Plata, ikke langt fra Sosua. Byen går for å være vindsurfernes paradis, langs den 6 KM-ene lange stranden ligger atskillige utleiere av surf-utstyr. Byen er mye mindre enn Sosua og består faktisk bare av en hovedgate og omkring sentrum finnes ingen store hotellkompleks. Her er det en deilig avslappet stemning og langs stranden ligger forskjellige restauranter og bar. Cabarete er en forholdsvis gammel by, allerede i 1800-tallet dyrket opp koloniale plantasjeeiere området. Senere ble Cabarete hjemsted for de rike dominikanerne i Santiago. Turistmessig er det først skjedd noe i Cabarete de siste tyve årene, i 1989 lå det bare to hotell. Cabarete er liksom Sosúa en god blanding av lokalstemning og turisme, men også her er det mange selgere. Cabarete har et hyggelig aftenliv som oftest forgår på stranden med hyggelige bar og merengue.
VERDT Å SE
Puerto Plata er nordkystens største og viktigste by. Byen ligger for foten av det pene fjellet Pico Isabel de Torres som Columbus kalte opp etter den spanske dronningen. Det er sparsomt med attraksjoner i den ikke særlig store byen, men kjører man ut av Malécon, de lokales festgate, finner man San Felipe fort som ble bygget i 1541 av spanjolene for å holde piratene vekk fra byen. Fortet er ikke spesielt imponerende og er aldri blitt brukt til dets opprinnelige formål, men fungerte lenge som fengsel, bl.a. for landets fader Juan Pablo Duarte, entre ca. 5 kr.. Like bak fortet ligger ruinene av et lite sykehus som amerikanerne bygget da de invaderte øya. Et marked finnes også i byen, det er ikke særlig stort men den forferdelige stanken av kjøtt, råtne frukter og krydder finnes også her. Det er fine muligheter for å kjøpe suvenirer, men husk å prute om prisen. På Calle Duarte i sentrum ligger Museo del Ambar, byens ravmuseum som har en liten, men flott utstilling av de i alt 20 forskjellige slags rav som finnes i området. Museet viser fram også sigarer og rom og i underetasjen finnes en stor butikk. En fin opplevelse er en tur i svevebane opp til Pico Isabel de Torres som nå er gjort til nasjonalpark. Banen er jævlig ute av drift men når den virker koster turen 50 kr.
En klassisk utflukt fra Costa de Ambar er Gri-Gri Lagunen og Playa Grande stranden ved byen Rio San Juan ca. 75 KM øst for Puerto Plata. Gri-Gri lagune byr på pene mangrove tre og et fantastisk fugleliv. Når man forlater de små creek og kommer ut på åpent hav kan man oppleve det klareste turkisblått vannet med koraller, grotter og deilige badeområder. Litt lengre mot øst ligger Playa Grande strand som ser ut til å være svært populær blant de lokale. Stranden er med fin hvit sand og klart vann, men store bølger forekommer. Det er morsomt å oppleve de plutselig oppstått strandfests hvor de lokale danser merengue, drikker rom og hygger seg. Dessverre ser det ut som om at det om kvelden blir holdt en del store fester ved stranden som mange steder ligner en søppelfylling med bunker av søppel, skitt, utbrente bål og tomme romflasker. Det er en del boder hvor man kan kjøpe mat og drikkevarer, solstoler kan bli leid på stranden.
Det kan absolutt bli anbefalt å ta vekk fra kysten og begi seg inn i landet. Her finner man en helt fantastisk natur med sukkerrørsplantasjer, kokoser- og bananpalmer, mahognitre, små elver og elver blandet med små landbruk og de hyggeligste landsbyene hvor tid syntes å være gått i stå. Området er temmelig kupert og veiene består faktisk bare av grus, så det er en god ide å finne et tour-selskap som har gode firehjulstrekkere, eller aller best, de såkalte monstertruckenes som kan komme fram overalt. Man sier at filmen Jurrasic Park ble tatt i opp dette området og det skal faktisk nok være riktig, jeg synes ihvertfall at landskapet ligner ganske godt. Lengre mot sør ligger både landets annen største by, Santiago, og Jarabacoa med den pene elven og fossen. Her er det gode muligheter for riverrafting og klatring.
Den ca. 60 KM-ene lange Samaná halvøy er ikke noe utfluktsmål i seg selv, men er vanskelig å komme utenom når man skal besøke paradisjøen Cayo Levantado. Turen fra Costa de Ambar tar ca. 3 timer, underveis kan man passende nyte den pene naturen som Den Dominikansk Republikk byr på: plantasjer, elver, hyggelige landsbyer og ved Samaná halvøys begynnelse, tusenvis av høye kokospalmer som reiser seg i det fjellrike landskapet. I Samaná by, som er i rask framgang som turistmål, kan man ta båten (ca. 10 min.) til Cayo Levantado, eller Bacardi Island som øya også blir kalt, da en reklamefilm til Bacardi rom ble tatt her opp. Nok har Cayo Levantado paradisstrender med krystallklart vann, men man skal ikke regne med at man kan nyte solen og vannet i fred og ro, øya ganske enkelt vrimler med påtrengende selgere. Kan man abstrahere fra dem er det bare skjønt å sitte under en palme og nyte en Coco Loco eller Pina Colada, servert direkte i frukten. Det finnes bananbåter på øya, snorkelutstyr kan bli leid, og en solstol koster ca. 20 kr.. boder med mat og forfriskninger finnes også. I Samaná=bugten kan man fra januar-mars få en helt fantastisk opplevelse, i denne perioden kommer hundrevis av hvaler fra det nordlige atlanterhavet til området for å yngle.
Når man er på ferie i Den Dominikansk Republikk må man ikke lure seg selv for en tur til nabolandet Haiti. Det svært annerledes og spennende landet ligger ca. 3 timer kjøring fra Costa de Ambar. Det er elven Rio Dajabon som deler de to landene på den nordlige delen av øya og så snart som man er kjørt gjennom porten i grensebyen Dajabon er man i en helt annen verden. Det kan bli anbefalt å ta turen til Haiti en mandag eller fredag, da dominikanerne de to dagene åpner grensen for haitianerne, som på den måten kan kjøpe, selge eller bytte varene sine for mat. Det gir et helt fantastisk skue med tusenvis av mennesker som krysser grensen i lange kuene og et ubeskrivelig kaos. Haiti kan best bli beskrevet som Afrika i miniformat, både landskapet, de små hyttene og naturligvis befolkningen som stort sett alle er etterkommere av slavene, har en del til felles med Afrika. Selv om haitianerne bare har kjent til fattigdom og skiftende korrupte diktatorer ser man likevel en glad og smilende befolkning, ikke minst de fleste barna holder av å stå i veikanten og vinke til de forbikjørende bilene. På et kart ser avstandene i Haiti ikke ut av noe særlig, men landet har en elendig infrastruktur og bare ganske få veier er asvaltert, så det kan ta lang tid å komme rundt i landet.
Haitianerne er offiselt romersk-katolske, men så godt som alle utøver vodou som religion. Det er en stor opplevelse å overvære en vodouceremoni selv om det ikke er for sarte sjeler, da det som regel blir ofret dyr. Vodou stammer opprinnelig fra Vestafrika og slaverne brakte religionen med til Hispaniola, hvor det senere ble blandet med ritual fra Taino-indianerne. Man kan godt bruke flere dager i Haiti, i den nordlige delen av landet finnes faktisk flere gode attakktioner. Like sør for nordkystens havneby, Cap-Haitien, ligger Sans-Souci palass som ble ferdiggjort i 1813 av franskmennene. Det var meningen at palasset skulle stå like flott som Versailles i Paris, men det fikk aldri storhetstiden sin da det ble lagt i ruiner av et jordskjelv i 1842. Litt lengre mot sør ligger La Citadelle som var under oppføring i 15 år. Det var Henri Christophe som i 1807 ble utropt til president for staten Haiti, som oppførte dette store bygningsverket som vern for en fransk invasjon. For å reise i Haiti trenger man ikke veksle til den lokale valutaen Gourdes, dominikanske pesos og US Dollars kan godt bli brukt. Husk at grensen mellom Haiti og Den Dominikansk Republikk lukker klokken 16.30. Offiselt er det en innreiseskatt til Haiti på 35 US Dollars, men normalt slipper man med 25. Språket i Haiti er ikke spansk som i Den Dominikansk Republikk, men kreol, fransk med spanske og afrikanske gloser.
TRANSPORT
Til korte turer innenfor byområdet er det billigst med en motoconco, eller en motorsykkeltaxi som de nok heter på dansk. Førerne av disse motorsyklene drønner rundt i gatene og roper etter folk, i starten tror man de er uvennlige, men de spør bare om man vil opp å kjøre. Det er svært billig og man kan komme et godt stykke for 5 kr.. Skal man lengre vekk, f.eks. fra feriebyene inn til Puerto Plata, er det billigst med en gua-gua, en slags minibuss som man kan stoppe hvor som helst, bare stil deg i veikanten og vink. En gua-gua kan være overfylte, men man kommer langt for bare 5-10 kr.. Det finnes også masser av tour-selskap som arrangerer guidet utflukter til de populære turistattraksjonene som f.eks. Playa Grande og Samaná. Man kan ofte spare mange penger ved å velge en slik tur fremfor de danske reiseselskapas utflukter. Også de fleste hotellene har en touragent eller lignende.
MAT & DRIKKE
Det er billig å leve i Den Dominikansk Republikk, et måltid mat fås for 25-30 kr. på en enkel restaurant og fra ca. 65 kr. på en såkalt internasjonal restaurant med duk på bordet. Dominikanerne har et svært varierte kjøkken, de spiser stort sett alt slags kjøtt og ris, bønner og ikke minst banan i alle mulige former er fast tilbehør. Mange hotell kjører etter All-Inclusive konseptet hvor du hjemmefra har betalt et beløp og deretter kan spise og drikke alt det du ønsker på hotellet. Det er ingen tvil om at dette konseptet er den billigste løsningen, men det er nesten synd ikke å oppleve maten og stemningen på en lokal restaurant.
STRENDER
Strendene i Den Dominikansk Republikk er veldig gode, noen steder er det mørkt sand som i f.eks. Playa Dorada og andre steder finner man de peneste kritthvite strendene som man ellers bare ser på filmer. Det finnes også små øyer ut for kysten med herlige strender, f.eks. Cayo Paraiso. Det er tillatt å være toppløs i Den Dominikansk Republikk.
Været
Det er varmt året rundt på Costa de Ambar med temperaturer på ca. 26-32°C, august blir regnet for den varmeste måneden. I motsetning til andre steder på disse breddegradene er det ingen desidert regntid, men man sier at april-mai og perioden september i november gir mye regn. Dessuten gir de bak ved liggende fjell også en del regn på nordkysten. Perioden juni-september er orkanperiode, ikke at øya blir truffet av en orkan hvert år, men det kan ikke bli utelukket.