Goa er Indias minste delstat og var inntil 1961 portugisisk koloni. Beliggenheten ut til det Arabiske Hav gjorde området særdeles attraktivt for de europeiske kolonimaktene, så i 1510 koloniserde portugisere slik Goa. Både arkitektur og religion bærer tydelig preg herav, selv om hinduene er i overtall har Goa forholdsvis mange katolikker. Delstatens første turister var backpackerer og særlig 60 hippier som her hadde funnet et fristed hvor de kunne skeie ut. Senere kom så unge som ble tiltrukket av de fleste fullmånefester. Disse ravefester er i dag forbudt, men det sies likevel at de blir avholdt i hemmelighet.
Goa er i dag svært populært blant de mer “vanlige” turistene, men selv om turistbyene kan virke overrent slipper man ikke for noen av Indias største problemer som f.eks. fattigdom og forurensning.
Calangute:
Calangute er Goas største ferieområde og mot nord smeltet sammen med Baga. Det kan være vanskelig å se hvor den ene byen lukker og den andre starteren. Calangute er likevel langt mer hektisk, søker man rolig strandliv er det ikke her man skal slå ned seg! Calangute Beach er plastret til med bar og solstoler, utover turistene er her også mange lokale, i høysesongen er det virkelig bråk og gang i den, lyden av motorbåter og jetski blander seg med høy technomusikk. Solstoler og parasoller er som oftest gratis på strandbaren mot at man så kjøper forfriskningene sine her.
Calangutes sentrum løper fra rundkjøringen på Calangute-Candolim Road og hele Veien ned til stranden (se kort herudne). På denne strekningen er det en voldsom bråk og trafikken er intens. Lokale, turister, handlende og tiggere snor seg gjennom de tilfeldig parkerte biler og mopeder, her skal man virkelig passe på ikke å bli kjørt ned. Ved rundkjøringen på Calangute-Candolim Road finner man taxiholdeplassen, men det skulle ikke være nødvendig å gå hit for å finne en taxi, som er masser av dem i byen. Like overfor ligger det lokale markedet som mye selger frukt og grønt, det er ikke særlig stort men her kan man få en snert av noe lokalt liv. Hele Veien fra rundkjøringen ned til stranden finnes butikker, boder, restauranter og det tibetanske markedet som ikke er særlig stort, men enda et ligger nedover Baga Road. Man kan spise mat fra hele verden i Calangute, utover selvfølgelig indisk og en del tibetansk mat, ser man både italienske og portugisiske restauranter. Langs stranden ligger for øvrig de såkalte beachshack, små spisesteder med primært fisker og skalldyr på menyen.
Midt mellom rundkjøringen ved hovedveien og stranden ligger enda en rundkjøring (ved det tibetanske markedet), her starter Baga Road som kjører fra Calangute Centrum gjennom North Calangute til Baga, en strekning på ca. 3 KM. Hele vei er det butikker og restauranter og trafikken er også her ytterst hektisk, her er det det ingen fortau, så pass på! På hovedveien fra Calangute mot Candolim finnes flere butikker, deriblant en rekke merkesklærforretninger, det gjelder Benetton, Lacoste, Adidas og Levis.
Calangutes natteliv består ef en hel del bar og i North Calangute et mer desidert clubmiljø, her finner man bl.a. det berømte Titos disco nesten nede ved vannet på en sidevei til Baga Road. I utkanten av Calangute, ikke langt fra rundkjøringen, blir det hver lørdag avholdt et lite marked, primært med frukt og grønt.
Baga:
Baga er som nevnt en forlengelse av Calangute, mest hektisk er det på Baga Road som også på denne delen er temmelig traffikert, men de små sideveiene ned mot stranden gir litt mer ro. Både her og på Baga Road finnes restauranter og butikker, sistnevnte med det vanlige utvalget av suvenirer. På tross av størrelsen har byen et fint utvalg av bar og enkelte nattklubber. Baga lukker for enden av Baga Road ved elven og her er litt mer fredelig, men man slipper ikke for trafikken. Man kan passere elven og følge stien til Anjuna, en tur på vel 45 minutter. Også Baga Beach er plastret til med solstoler og tilhørende beachshack, her og det kan man likevel finne en flekk utenfor mange mennesker.
Candolim:
Candolim er mye mindre og absolutt hyggeligere enn Calangute. Byen består faktisk bare av Candolim-Calangute Road og noen sideveier hit. Den nordligste av dem kalles Beach Road og det er omtrent her byens sentrum ligger. Gaden er hyggelig og relativ stille med butikker og restauranter. Beach Road er et fint sted å slentre, ikke minst pga. fortauene som er et særsyn i Goa. Beach Road fører rett ut i stranden som er bedre enn i Calangute. Den er bredere og her er litt mer luft og stillhet på tross av den mange beachshack. Også her er det solstoler og parasoller, ofte tilhørende strandbaren. Fra stranden kan man for øvrig se den grunnstøtte tanker “River Princess” som etter hvert har ligget her noen år.
Candolim-Calangute Road løper et par KM ned til Sinquerim Beach, på hele strekningen ligger det hotell, butikker og restauranter. Byen byr på masser av spisesteder, utover indisk er det kinesisk, thai og mer europeisk inspirert mat. Nattelivet er begrenset, men Candolim har likevel en del bar, noen med livemusikk og karaoke. For enden av Beach Road ligger et par engelsk inspirerte pubs/bar. Like nord for Beach Road er det et par verksteder og litt lokal handel, men ellers er det smått med den indiske atmosfæren, turismen har i den graden overtatt byen. Selv om det er en del trafikk på Candolim-Calangute Road er det ingenting å sammenligne med Calangute, heller ikke de store hordene av gateselgere og tiggere finner man her. Til gjengjeld er shoppingmulighetene begrensede og Candolim eier ikke skyggen av lokalkoloritt.
TRANSPORT
Det er absolutt lettest å komme rundt i Goa med taxi. Uansett om det gjelder korte eller lange turer skal man huske å avtale en pris på forhånd. Det er masser av taxier og det er hard konkurranse, så man kan godt forhandle litt om prisen på lengre turer. Man kan leie en taxi for en dag hvis man vil se tingene i sitt eget tempo (ca. 1000-2000 rupais alt etter hvor langt man skal). Alternativet til korte turer er de små rickshaws som er litt billigere en vanlig taxi, de er knapp så komfortable, men artige å prøve når man nå er i India. Det ligger flere tourleverandører i Goa og mulighetene for spennende utflukter er mange. Delfin- eller krokodillesafari, Backwaterseilads, Dudhsagar foss, Bombay, Hampi og Palolem Beach er noen av de tingene man kan oppleve. Jeg har hørt godt om Daytrippertours (www.daytrippergoa.com) og Johns Boat Tours, begge engelsk eide.
Lokalbusser finnes selvfølgelig også, i byene er det busstoppesteder, ellers kan man stoppe bussen hvor som helst. Et skilt i forruten viser hvor bussen er på vei hen. Man stiger inn bakerst i bussen. Busstasjonen for langturbusser ligger i Panjim for enden av Mandovibroen. Her går av Express-busser til større byer i nabodelstatene, f.eks. går av bussen til Mumbai (Bombay) hver dag klokken 18.00. Det er også mulig å leie bil eller scooter, men man skal nok bare tenke seg om en ekstra gang, trafikken er vanvitig og helt igjennom anarkistisk.
MAT & DRIKKE
På restauranter er prisnivået utrolig lavt, en hovedrett på en vanlig restaurant fås for 70-80 rupais, ca. 10-12 kr., her skulle det nok bli råd til å flotte seg litt. Den indiske maten er lekker og veltilberedt, svært krydret og til tider temmelig sterk. Krydder som kardemomme, koriander, kanel og muskat er ofte brukt. de fleste beachshack har primært fisker på menyen.
O’ Pescador: Veldig god restaurant som minner om dem vi har hjemme, her er nemlig duk på bordet og dekket opp. Restauranten ligger i den dyre enden prismessig, ca. 150 rupais for en hovedrett. O’ Pescador har et bred meny, indisk, goansk, kinesisk og vegetarianer. Ligger på Baga Road i North Calangute like overfor det tibetanske handicraftmarken.
Plantain Leaf: Her får man lekre vegetarianerretter i enkle omgivelser som minner litt om et caféteria. F.eks Thali for 50 rupais men også mye annet. Ligger i Calangute Centrum mellom de to rundkjøringene. Se etter det store skiltet.
Casandre: Enkel restaurant beliggende på veien ned til Calangute strand. Indisk og goansk mat til billige penger, hovedretter fås for ca. 80 rupais.
Tibetan Kitchen: Enkel tibetansk restaurant med flere spesialiteter. Ligere i et telt overfor den store åpne plassen på veien ned til Calangute Beach. Hovedretter fra 70-80 rupais.
Indian Spice: Flott restaurant i den dyre enden, sannsynligvis en av Goas beste. Hovedretter fra ca. 120-130 rupais. Her er god betjening og et hyggelig miljø. Har av og til livemusikk. Primært indisk mat, f.eks. ekte tandoori-kylling. Ligger på Baga Road ca. 500 meter fra rundkjøringen.
Sheetal: God restaurant med mat fra det nordindiske kjøkkenet. Prisene er høyere enn gjennomsnittet, ca. 140 rupais for en hovedrett. God betjening. Sheetal ligger i Candolim ved drosjeholdeplassen nesten nede ved stranden.
STRENDER
Stort sett hele Goas kyststrekning består av strand. I nordlige Goa ligger utover de nevnt strendene Baga, Calangute og Candolim flere gode strandavsnitt. Mest kjent er selvfølgelig hippiestranden Anjuna Beach hvor det fremdeles er mulig å henge ut med stoff som i gamle dager. Men Anjuna er blitt mer mainstream med familiehygge og vannsport på stranden. Et par KM lengre nordpå ligger Vagator og Chapora Beach hvor særlig førstnevnte har overtatt festscenen. Aller nordligst ligger områdets beste strand, Arambol Beach, ikke så fredelig som tidligere, men tross alt et stille sted i forhold til de store turistbyene. Coco Beach er en liten strand sør for Sinquerim Beach som er svært populær blant turister fra Calangute og Candolim som gjerne vil prøve noe annet. Sør for Panjim blir strendene mer paradisiske, mest bygget ut er Colva Beach med hotell og restauranter, men det er ingenting i forhold til feriebyene i det nordlige Goa. Riktig lekkert blir det på Palolem og Patnem Beach, begge deilige strender med svaiende palmer. På begge strender ligger det små bambushytter man kan leie hvis man vil overnatte.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER
Ayurvedic massasje: Nesten ett must når man besøker India. Den eldgamle læren om om kroppens sinn og natur kan man få prøvd på sin eget kropp. Velg et sted med styr på forholdene, f.eks. Natural Health Centre i Baga (www.ayurvedagoaindia.com), ANHC i Singao like utenfor Calangute eller ANHC i Candolim. På disse sentrene kan man få alt fra den enkle kroppsmassasjen til kurser og opphold av 7-14 dagers varighet. Stedene har tilknyttet leger og utdannet massører. På Massage Academy i Baga kan man få kurser i Ayurvedic Massage (www.vedamassage.com).
Yoga: Henger tett sammen med Ayurvedic massasje. Flere av ovennevnte steder har kurser.
Backwaterseilads: Knytter man mest med Sydindien og Kerala, men Goa har et lignende kanalsystem hvor man kan tilbringe en eller flere dager på de tradisjonelle båtene.
Krydderiplantasje: Funnet det flere av i Goa. En del av dem kjører likevel et fast program med omvisning og mat, så man kan ikke bare komme forbi og kjøpe krydder. Litt av en turistfelle.
Krokodillesafari: Er mulig på Zuari-elven og sideelvene dens. Er man Helli kan man også se pene fugler og pythonslanger. Alle tourleverandører har denne turen på “menyen” (ca. 1000 rupais).
Delfinsafari: En populær sysselsetting. Her trenger man bare nærme seg strendene før det dukker tilbud opp om delfinsafari. De fleste kjører etter prinsippet “ingen delfiner, ingen betaling”. En tur kan også bli arrangert gjennom et tourbyrå med eller uten mat inkludert (ca. 800 rupais).
Vannsport: Funnet på stort sett alle strender, jetski og paragliding er de mest vanlige.
VERDT Å VITE
Inderne er svært vennlige mennesker, ytterst hjelpsomme og gjestfri, men når det kommer til kjøp og salg kan de være temmelig så påtrengende. Konstant må man si nei til gateselgere, taxi-sjåfører, timeshareselgere og butikkansatte som ofte sitter utenfor butikkene og kapre kunder. Jeg hørte under oppholdet min i Goa om et par episoder hvor selgere opptrådte rett så aggresivt overfor turister som ikke ville besøke butikkene sine. Dette er likevel på ingen måte normalt, 99 % av de handlende er vennlige og ærlige mennesker. De mest vanlige tingene som blir solgt er tøy, lær, smykker, kunsthåndverk og vesker. Det skal bli prutet kraftig om prisen. Det er bare fortau få steder i turistbyene, man går i noe rødlig sand og før man ser om seg er man godt skitten oppad beina, så ta ikke med din peneste fottøy. I Goa er det strømbrudd flere ganger om dagen, tak en lommelykt med så du kan se og bli sett.
Utflukter
GOAS MARKED
Det er masser av marked i Goa, men spesielt dem i Anjuna og Mapusa er verdt å gå etter. Mest kjent er hippiemarkedet i Anjuna, berømt i det meste av verden for det sære mikset av vare og handlende som er representert her. Anjuna marked ble i sin tid startet av 60 hippiene som på den måten kunne tjene litt ekstra så de kunne forlenge oppholdene sine ved Goas strender. Anjuna marked minner ikke om noe jeg har sett før, hippieatmosfæren fra 60-tallet er her fremdeles og faktisk kan stedet ikke bli beskrevet, men bare bli opplevd. Her er overveldende fleste selgere, utover de lokale er her også folk fra Kasjmir, fra Guajarat, fra Kerala, og så er det tibetanerne og hippiene, sistnevnte ligner noen som ikke har rørt seg ut av flekken siden 60-tallet. Hippiemarkedet er ikke noe lokalmarked, som er ikke salg av frukt og grønt, men stort sett bare smykker, bekledning og suvenirer. Og likevel kan man også finne CDerer med goatrance, sigaretter, piercerer, røkelse osv.. Det kan lyde enkelt, men varetilbudet er enormt. Selgerne er ekstremt påtrengende, særlig de unge fyra som går rundt og tilbyr trommer og halskjeder. Markedet tiltrekker riktig mange mennesker, noen ganger står man som sild i en tynne, så pass godt på eiendelene dine, ikke sjelden hører man om tyveri på markedet. Det finnes et par små kafeer/bar, men ellers er det en god ide å ta med masser av vann og eventuelt en hatt til hodet. Det skal bli prutet kraftig om prisene, blir det sagt 800 rupais, kan man rolig starte på 100-150! Anjuna marked blir som regel lukket av med fest til langt ut på natten. Taxi til Anjuna fra turistbyene og retur koster ca. 300-400 rupais.
Et annet, men svært annerledes marked, er det i Mapusa (uttales Mapsa). Det er et riktig lokalmarked med alt det det innebærer! Her er fisker, kjøkkenutstyr, frukt, bekledning, blomster, kjøtt Oma. Det kan være litt av en prøvelse for syn- og luktesansen. Her er en livlig handel, temmelig skitten og hygienen er stort sett ikke eksisterende. Markedet foregår hver dag, men på fredag skulle noen av selgerne fra Anjunas marked også kommee her, det er likevel bare en brøkdel og abslolut ikke noe man skal gå etter. Mapusa by er temmelig uinteressant, typisk indisk med trafikk, kaos, bråk osv.. Taxi til Mapusa og retur koster ca. 350-450 rupais fra turistbyene.
PANJIM
Panjim (Panaji) er hovedstad i delstaten Goa og har ca. 100000 innbyggere. Byen er etter indiske forhold liten og det er også smått med attraksjoner. Panjim bærer tydelig preg av sin portugisiske fortid, særlig kan en vandretur gjennom bydelen Fontainhas smale smug lede tankene hen på Middelhavet. Også hus langs den trafikkerte gaten Dayanand Bandodkar ut til Mandovifloden har mange pene portugisiske hus. Panjims absolutt peneste bygning er domkirken Immaculate Conception, eller Den Ubesmittede Undfangelses Kirke. Den er fra 1619, men siden 1540 har det vært kirke på stedet. Kritthvit og majestetisk ligger den midt i byen og det sies at dens to tårn var det første de portugisiske sjømennene så av byen etter den lange seilturen fra Lisboa. Panjims travleste gate er 18th June Road som løper like opp til domkirken. Her kan man ta en shoppingtur, men har man først besøkt Goas marked er det nok begrenset det man kan finne her. Langs Mandovifloden finner man noen store utfluktsbåter som daglig seiler opp til strendene langs kysten. På en båt ligger også Panjims kasino. Byen er ren og pen, det er faktisk litt vanskelig å forestille seg at man er i India. Det er tankevekkende at en by som Calangute er langt mer kaotisk og skitten. For enden av Mandovibroen som fører over elven, finner man byens busstasjon med ruter til Goas byer og nabostatene. Det mangler ingenting i Panjim, her er banker, kontantautomater, internettkafeer tourarrangører osv.. Og er det overnattingsmuligheter D et gjelder, så prøv i de gamle bydelene F ontainha og Altinho.
TID GOA
Ca. 10 KM fra Panjim ligger Old Goa, delstatens gamle hovedstad som portugiserne grunnla i 1510. Old Goa er i dag på UNESCOS liste over verdens kulturarv, men det er nå ikke til å se, mange bygninger kunne vel trenge litt renovering. Det var portugiseren Alfonso de Alberquerque som erobret området fra Yussuf Adil Shah i to omganger. Straks begynte han å bygge opp byen som snart ble kjent verden over. På et tidspunkt var Old Goa så mektig at selv Lisboa følte posisjonen sin truet. I 1542 eksploderte innvandringen fra Portugal og byen nådde opp på nesten 300000 innbyggere og var slik en av den tidens største byene. En av innvandrerne var Francis Xavier, en jesuitt som sies å ha omvendt ca. 30000 til kristendommen. Da han mange år senere døde i Kina ble hans jordiske rester transportert til Old Goa, hvor man kunne konstatere at liket hans ikke kunne gå i forråtnelse. Det fikk folk til å sikre seg noen av kroppsdelene hans i håp om at de kunne utføre mirakel. I dag ligger Francis Xavier i en forseglet glasskiste i Bom Jesus Basilikaen i Old Goa. Hvert 10. år bærer man kisten rundt i prosesjon, noe som samler 1-2 millioner mennesker. Hvert år 3. desember og en uke fram feire man Francis Xavier i Old Goa med fest, tivoli og piknik. En fin opplevelse, men her er det riktig mange mennesker, så en god porsjon tålmodighet skal bli tatt med. Bom Jesus Basilikaen er stor, men ikke særlig vakker, her er virkelig en bygning som trenger en kjærlig hånd. Det er adgang til Basilikaen formiddag og ettermiddag.
Like overfor basilikaen ligger Old Goas peneste bygning, Se Cathedral, katedralen, begynt i på 1562 men først ferdiggjort i starten av 1650-tallet. Det er den største kristne kirken i Asia, over 76 meter langt. Katedralen har mange fine detaljer, ikke minst en pen altertavle som man ikke kunne ha laget mye flottere i Portugal. Se Cathedral står på datidens hodetorg og det menes at det store grønne området foran har vært byens markedsplass. Ett av katedralens klokketårn brøt sammen i 1776, men Asias største klokke, Golden Bell, sitter i det annet. Nesten i forlengelse av katedralen ligger kirken Skt. Francis of Assisi og Skt. Catherines Kapel. Begge pene bygningsverk selv om sistnevnte er noe forkommen, men likevel under renovering. Old Goa dekker et stort område, men ikke større enn at man kan gå rundt til de fleste gamle bygningene. Byens innbyggertall og mektige posisjon dalte gradvis i løpet av 1600-tallet da den portugisiske flåtens styrke ble overhalt av Frankrike, Nederland og England. Samtidig ble Old Goa truffet av en koleraepidemi som gjorde av det med tusen. I 1843 mistet byen status som hovedstad da portugiserne flyttet den til Panjim. Som byggemateriale til den nye hovedstadens hus brukte man steiner fra Old Goas mange bygninger.
PONDA
Etter som portugiserne etablerte seg i Goa gjorde de alle andre religioner enn den romersk-katolske forbudte. Det fikk befolkningen til å flykte inn i landet. De nådde over en av sideelvene til Zuarifloden og etablerte seg på ny. En masse nye hindutempel skjøt opp og mange av dem står fremdeles i og omkring byen Ponda ca. 35 KM fra Panjim. Noen tempel er ganske små mens andre er store og pene. Ett av Pondas viktigste tempel er det særpregete Shri Mangesh som er vi til Shiva. Arkitekturen er en blanding av europeiske, muslimske og hinduisdiske tradisjoner og det sies at Shri Mangesh danner et kort sett oppefra. Tempelgården og omgivelsene er hyggelige, men her er alltid en del mennesker. Et annet viktig tempel er Shantadurga, en inkarnasjon av Parvati, Shivas hustru, som bare blir tilbedt i Goa. Tempelet er fra 1738 og står vakkert på en bakketopp. Det er litt av en overdrivelse å si templene ligger i Ponda, reelt dekker de et svært stort område og det er nødvendig å kjøre fra det ene tempelet til det annet. Det er tillatt å gå inn i templene, men husk å ta av skoene først! For utenforstående kan hinduismen være en komplisert religion, som finnes atskillige guder og de fleste av den har flere inkarnasjoner. De viktigste gudene er likevel Brahma, universets skaper, Vishnu, beskytteren, Saravasti, visdommen gudinne, Shiva, oppbyggeren og ødeleggeren. Hinduene ber ikke til en bestemt gud som kristenene, men til den guden som nå skal hjelpe vedkommende i den gitte situasjonen.
DUDHSAGAR VANDFALDET & Bhagwan Mahaweer NASJONALPARK
Dudhsagar foss er Indias nest høyesde, bare overgått av Jog Falls. Med høyden sin på 310 meter, likevel ikke i direkte fall, er det en fantastisk pen opplevelse. Dudhsagar ligger på grensen til nabostaten Karnataka ca. 2 timer kjøring fra kystens feriebyer. Man kan ikke kjøre hele veien til fossen, en slags oppsamlingsstasjon er laget og her kan man komme videre med jeep inn i jungelen (ca. 300 rupais pr. person). Turen med jeep blir 35-40 minutter på en mildest talt elendig grusvei. Tre elver skal bli passert og underveis er det om å holde øye med apene som også finnes i stort tall ved fossen. Jeepen stanser ved fossens p-plass, men tro ikke at anstrengelsene er forbi, enda 15 minutters vandring i jungelen venter før man er framme. Her venter til gjengjeld et betagende syn, Dudhsagar Falls er et pent stykke natur. Det er for øvrig mulig å bade i fossen. Dudhsagar ligger i naturparken Bhagwan Mahaweer, her er entreen ca. 20 rupais og det koster ca. 30 rupais å ta med kameraet sitt. Parken er plastfri sone, så ved inngangen blir all plast samlet inn, temmelig underlig når man samtidig kan kjøpe vann i plastflasker ved fallet. dessuten blir det sett stort på bokser og noen turisters trang til å kaste sigarettskoder i naturen. Vil man gjøre noe for naturen så gjør det 100 %, dette her er som å tisse i buksene. Som nevnt ovenfor er det masser av aper ved fossen, man kan kjøpe bananer og nøtter til dem ved jeepturens start. Kommer man tidelikt på dagen før de er blitt stappmette kan de være temmelig så påtrengende. En taxitur fra turistbyene og retur koster ca. 1000-1500 rupais. Bhagwan Mahaweer naturreservat er for øvrig Goas største med mange spennende dyr. Besøker man fossen ser man sannsynligvis bare aper og fugler, men reservatet har et par overnattingssteder hvis man ønsker mer tid på stedet. Parken huser dyr som hjorter, leoparder, jungelkatt, python og kobraslanger. Reservatet ligger opp til de vestlige Ghatfjellene med pen og dramatisk natur.
Goa har andre muligheter for utflukter, gjelder det natur er det også Bondla Naturreservat, ca. 53 KM fra Panjim. Etter sigende er her ikke mye å se med mindre man er til dyr i små bur. En tur til Goas annen største by Margao er også en mulighet, primært for å besøke det store overdekke markedet. Margao er mer “indisk” enn Panjim, så regn med heftig trafikk og bråk fra tutende kjøretøy. Margao er for øvrig sentrum for Goas togtrafikk. Sør for Sinquerim Beach ligger Fort Aguada fra 1612. Deler av det blir i dag brukt som fengsel, men det er populært å kjøre hit for å nyte den pene solnedgangen
Fakta
Religion: Hinduer, i Goa likevel en del kristne
Innbyggertall: ca. 1 milliard
Hovedstad: New Delhi
Valuta: Rupies, 100 rupies ca. 13 kr. Se aktuel kurs her.
Veien til Goa: Fra København er det raskest å ta charterflyet til Goa som flyr i vinterhalvåret. Utenfor sesongen er man nødt til dra til en av de større europæsiken flyplasser og derfra videre til Goa, evt. via Mumbai eller New Delhi.
Flytid: København-Goa ca. 9 timer.
Lufthavn: Flyplassen i Dabolim er liten, begrensede innkjøpsmuligheter. Pass på med overvekt, her er man svært strikse. Rimelige venteareal.
Mobiltelefon: TDC: Ingen problemer. Sonofon: Ingen problemer.
Tidsforskjell: Sommer 3,5 timer per vinter 4,5 timer