Ho Chi Minh-byen, vietn. Thanh Pho-Ho Chi Minh, Saigon, største by i Vietnam, hovedstad i det tidligere Sør-Vietnam, ved Saigonelven (Song Gai Gon) nordøst for Mekongdeltaet, ca. 80 km fra Sør-Kinahavet; 2029 km2 med 4 860 400 innb. (2003). Utgjør en autonom byprovins som strekker seg fra Sør-Kinahavet nesten til grensen mot Kambodsja. 90 % av arealet omfatter landsbygd; 75 % av befolkningen bor i tettbebyggelsen. I tillegg hører over 2 mill. migrantarbeidere til byen.
En kanal forbinder byen med nedre Mekong, og havnen kan nås av havgående skip og er en av de viktigste i Vietnam. Jernbane til bl.a. Hanoi; internasjonal lufthavn (Tan Son Nhat). Byen er landets fremste industrisenter med skipsverft, tekstilindustri og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen er også det ledende økonomiske vekstsenter i Vietnam med et BNP per innbygger på over det dobbelte av landet som helhet. Den tidligere så blomstrende handelen er kommet tilbake, i stor grad ledet av etniske kinesere. Universitet.
Som tidligere hovedstad i Fransk Cochin-kina har byen bevart et fransk preg med regelmessige kvartaler, trebeplantede avenyer og parker, moderne regjeringsbygninger, romansk katedral, botanisk og zoologisk hage. Det gamle operahuset, tidligere Sør-Vietnams nasjonalforsamling, er i dag nasjonalteater. Den kinesiske bydelen Cholon, grunnlagt 1778 og senere byens viktigste industriområde, preges derimot av en uregulert, tradisjonell trehusbebyggelse.
Historikk
Saigon kom i 1670-årene under Annam, og ble 1859 okkupert av franskmennene og avstått 1862. Byen vokste sterkt i den franske tid som hovedstad i Cochinkina til 1949 og hovedstad i Fransk Indokina 1887–1902. Etter Vietnams deling 1954 ble Saigon hovedstad i Sør-Vietnam, og mottok i de følgende år mange flyktninger fra Nord-Vietnam. Under Vietnamkrigen var byen hovedkvarter for de amerikanske styrkene, og folketallet økte sterkt som følge av tilstrømning av flyktninger fra kampområdene. Deler av byen ble ødelagt av kamphandlinger 1968.
Saigon overgav seg til de nordvietnamesiske styrkene mot slutten av Vietnamkrigen i april 1975, og ble senere omdøpt til ære for Ho Chi Minh. De kommunistiske styresmaktene har etter 1975 søkt å omforme det økonomiske og sosiale liv. Store anstrengelser er gjort for å redusere folketallet og minske avhengigheten av utenlandsk vareimport. En betydelig del av den kinesiske befolkningsgruppen har etter kommunistenes maktovertakelse forlatt byen.
Bilde Ho-Chi-Minh-City
Bilde Ho-Chi-Minh-City 1
Bilde Ho-Chi-Minh-City 2
Bilde Ho-Chi-Minh-City 3
Bilde Ho-Chi-Minh-City 4
Reisebilder Ho-Chi-Minh-City
Reisebilde Ho-Chi-Minh-City 5
Reisebilde Ho-Chi-Minh-City 6
Reisebilde Ho-Chi-Minh-City 7
Reisebilde Ho-Chi-Minh-City 8
Ho Chi Minh City er Vietnams største by med ca. 4,5 mill. innbyggere, og skiftet i 1976 navn fra Saigon. Snakker man med lokalbefolkningen, kaller de den fremdeles for Saigon.
Morgenmyldertrafikken starter kl. 6 og får de norske motorveiene til å virke øde. Biler og særlig sykler og de små motorsykkelmopedene er utellelige og snor seg tett mellom hverandre, og man får fornemmelsen av at det er gått sport i å være flest mulige på de små motorsyklene. Å krysse gaten i dette virvaret kan være en utfordring i seg selv.
Ho Chi Minh City kan deles opp i to regioner: Cholon og Saigon. Cholon betyr “det store markedet” og er den kinesiske bydelen i Saigon, hvor mer enn 1 million etniske kinesere lever. Her summer det av liv, og her er det rik mulighet for å beundre de detaljerte kinesiske pagodene.
Saigon er preget av store kolonitids palé, kafeer, gatekjøkken, handel på fortauene og marked, hvor det skal erhverve om alt fra rustne hundetegn til buddhaer som plystrer nasjonalmelodien. Det vil med sikkerhet være noe som fanger oppmerksomheten og bare må eies.
Ho Chi Minh City er en riktig storby med alt det det innebærer. Gourmet restauranter og luksushotell, spennende museer og livlige marked.
Vietnams største by Ho Chi Minh City ligger i nærheten av Mekong elv i det sørlige Vietnam. Byen het inntil 1975 Saigon, men ble omdømt og fikk navn etter den berømte revolusjonær Hô Chí=Minh som senere ble landets president. Frankrike erobret byen i 1859 og i satte preget sitt med bygninger i fransk stil – så mye at byen ble kalt “Paris i Orienten”. Mange av husene står fremdeles i dag.
Den letteste måten å komme rundt i byen til de mange severdighetene er på sykkel. Besøk rådhuset bygget i fransk kolonistil, og lær mer om Vietnam på det historiske museet. Fra parken foran hotellet Renaissance Riverside, er det en fantastisk utsikt over Saigon elv. Blir varmen for mye for deg finnes det flere parker hvor du kan ta et avkjølende dukkert.
Ho Chi Minh City har det største utvalget av restauranter med både vietnamesisk og internasjonal kjøkken – fra billige gatekjøkken til gourmet restauranter. Prøv også kafeene med den særlige sterke vietnamesiske kaffen som ansettes sukker eller kondensert melk.
Vil du shoppe skal du besøke Ben Thanh Market. Her finner du alt like fra levende endre til T-skjorters, og det er helt legalt å prute om prisen. På Saigon Square finner du et stort tilbud av billige klokker, tøy, DVDer osv.. Det er også et godt supermarked samme sted.
Ho Chi Minh City har tropisk klima med to årstider. Vinter og regntid som ligger mellom mai og slutten av november. Gjennomsnittstemperaturen ligger på omkring 33 grader, men kan i april nå helt opp på 39 grader. De tidlige morgentimene i desember kan få termometeret ned på 16 grader, men den stiger igjen i løpet av dagen.