København

Med sine ca. 1.3 millioner innbyggere, inklusiv forsteder, er København skandinavien største by. Byen blir ofte kalt nords Paris, kanskje fordi det er mulighetenes by, betraktet i forhold til regionens andre storbyer. København ligger også tettere på kontinentet og det er som om at de internasjonale strømningene når byen før andre skandinaviske hovedsteder. Kultur, design og arkitektur er noen av de områdene hvor København og Danmark har gjort seg merket internasjonalt. København er en dyr by å være turist i, uansett om det gjelder entre til museer, restaurantbesøk eller vanlig shopping er prisnivået høyt. Faktisk er byen fast på listen over verdens 10 dyreste byer.

København har en lang og spennende historie bak seg. Byen ble grunnlagt i 1167 av Biskop Absalon ved området Gammel Strand. Byen het i 1100-tallet “Havn”, men den stigende handelen ga den sitt nye navn “Købmannehavn”. Byen vokste eksplosiv med nye bygninger og en gigantisk fiskeflåte som primært fanget sild. Københavns plassering ved innseilingen til Østersjøen ga byen velstand, men førte også problemer med seg, utallige ganger ble København løpt over ende av nordtyskerne. I 1416 overtar Kongen Erik av Pommeren by, og København vokser tross maktkamper videre, da Kong Christian 4.i 1596 overtar tronen, er København slik en betydningsfull by. Utviklingen fortsetter under den nye kongen, byen vokser og ligger nå innenfor et festningsanlegg med volder og bastioner. Senere kommer kongen Frederik 3. styrket ut av en krig med Sverige og setter seg nå som eneveldig hersker med ubegrenset makt. Københavns innbyggere har det vanskelig i denne tiden med nye lover og regler. Den gamle middelalderbyen brenner ned i 1728 og gjenoppbyggingen er helt i kongens ånd, et fornemt hoffliv oppstår og avstanden mellom kongehuset og borgerne har aldri vært større. Både i 1801 og 1807 angriper engelskmennene København og stjeler landets flåte. Tid deretter er nød og elendighet, desiderte slumområder oppstår, men et opprør mot kongsmakten begynner. Byens borgere får gjennomført en liten ublodig revolusjon, Københavns porter åpnes og nye bydeler oppstår. Økonomien er igjen på rett kurs, virksomheter skyter opp og med dem banker, institusjoner og anlegg til vann og gass.

I 1901 står København overfor den neste utvidelsen, en rekke bydeler oppstår rundt om sentrum og brokvarterene. Det er nå virkelig gang i bygget og København vokser raskt. Dessverre treffes byen av en krise i 1930-tallet og arbeidsløsheten stiger kraftig. Oven i all elendigheten starter 2. verdenskrig med tysk besettelse av Danmark til følge. I fem år er befolkningen underlagt Tyskland, men kommer likevel gjennom krigen med skinnet på nesen, København har i forhold til andre byer i Europa bare vært utsatt for få bombardement. Straks etter krigen begynner man på sanering og byfornyelse, København og omegn opplever en glansperiode i 1960-tallet med en sterk økonomi. Men 1960-tallet er også årene hvor man ser en del opprør, flere og flere vil ha innflytelse på sanerigen av byen sin. Det hel kulminerer i 1971 da et militærområde på Christianshavn okkuperes og de nye innbyggerne gir sin nye “by i byen” navnet Christiania som fremdeles fungerer som en slags fristad. København kommer sterkt tilbake etter en nedgang i økonomien i 1970-tallet, gamle kvarter blir renovert og internasjonalt får man opp også øynene for byens kvaliteter. Ikke minst i 1996 da København er europeisk kulturby. 1. juli 2000 åpner Øresundsbroen med direkte forbindelse til Sverige, københavns omland utvides med hele Sydsverige og byens visjon om å være nordeuropeisk kraftsenter er for alvor på rette spor.

Sentrum:

Københavns sentrum er Rådhuspladsen med det store rådhuset, bygget av Martin Nyrop i perioden 1892-1905. Herfra kan man utforske byens kvarter som alle tar seg forskjellig ut. Selve plass er et fint møtested, som huser små skjenkesteder og byens svært utskjelte bussterminal, som tross sin flott arkitektur ikke harmonerer særlig godt med plassens eldre bygninger.

Strøget : Denne gågate, en av Europas lengste, knytter Rådhuspladsen med Kgs. Nytorv. Her er det virkelig noe å gå i gang med for den shoppinglystne, Strøget er ca. 31/2 KM lang med forretninger på begge sider. De senere årene er det likevel de dyre merkevareforretningene som er rykket inn på gågata, men gatens hyggelige stemning med kafeer, gjøglere og gatemusikanter er en opplevelse verdt. Omtrent midt på Strøget ligger Amager Torv som er gatens travleste sted, ca. 50 meter herfra i retning mot Christiansborg, står en statue av Biskop Absalon, byens grunnlegger.. Herfra kan man gå mot sør til Christiansbog og Børsen eller mot nord oppad Købmagergade.

Christiansborg : Går man mot sør ved Amager Torv kan man ikke unngå å se Christiansborg Slot ( web ), hvor først og fremst Danmarks folketing har til huse, men det gamle slottet inneholder også Statsministeriet og Høyesterett. Chrsistansborg Slot er fra 1745, men i både 1794 og 1884 raserte alvorlige branner, hodeslottet er slik fra 1928 og det tredje Christiansborg på dette stedet. Men det er tross alt lykkes å bevare bygninger fra alle tre perioder, ridebanen er slik fra det originale slottet bygget i 1700-tallet, mens Slotskirken er fra 1800-tallet. Christiansborg Slot rommer også De Kongelig Stalle og De Kongelig Repræsentationslokaler. Under slottet kan man se ruiner av eldre bygninger, det er Absalons Bispeborg og Københavns Slot. Entre til ruinene er 40 kr., barn halv pris.

Børsen : Går man fra Amager Torv forbi Christiansborg kommer man til Børsen, bygget av Chrsitian 4.i periode 1618-1624. Den pene bygningen med det flott spiren er privateid og det er ingen adgang for offentligheten. Bygningen ble helt bevisst plassert ved demningen som ga adgang til den nye bydelen Christan-havn som den gang fungerte som selvstendig kjøpstad. Børsen skulle danne grunnlag for den storstaden som Christian 4. håpet på at København ville bli. I 1857 manglet Kong Frederik 7. penger og han solgte Børsen for 70000 Rigsdaler.

Nationalmuseet : På Vindebrogade, like ved siden av Christiansborg Slot finner man Nationalmuseet. Her kan man få et innblikk i kultur, historie, arkeologi osv.. Museet har inn mange arrangementer og aktiviteter, kikk på hjemmesiden sin for å se noe som er skjer akkurat nå ( web). Nationalmuseet har åpent alle dager unntatt mandag. Det er gratis adgang.

Købmagergade : Nest etter Strøget må Købmagergade, som knytter Nørreport med Strøget ved Amager Torv, være Københavns viktigste handlegate. Gågaden byr på stripevis av forretninger, kafeer og restauranter. Ved Nørreport finner man stasjonen av samme navn, det er Danmarks travleste, med både regionaltog, S-tog og T-bane.

Rundetårn : På Købmagergade ligger Rundetårn som er fra 1637 og ett av Christian 4. mange bygningsverk ( web ). Han lot tårnet oppføre som erstatning for Tycho Brahes observatorium Stjerneborg. Man kan gå opp i tårnet (entre 25 kr.) og tross den beskjedne høyden på 36 meter har man en fin utsikt over København.

Rosenborg Slot : Ved Nørreport kan man besøke Rosenborg Slot ( web ) med de kongelige kronjuvelene. Slottets historie starter i 1606 da Christian 4. anla et lysthus i Kongens Have. Han bodde opprinnelig på Frederiksborg Slot i Hillerød da han ikke fant Københavns Slot riktignok, men avstanden til København var for lang, så det var nødvendig med en bolig tettere på byen. Det er bygget til av flere omganger, tårnet er fra 1624 og det var også året hvor navnet Rosenborg opptrådte første gang. Slottet ble frem til 1710 brukt som kongebolig og står i dag som et glimrende eksempel på renessansestilen. Entre til slottet ca. 65 kr., barn gratis.

Botanisk Hage : På Gothersgade, like overfor Rosenborg Slot, finner man Botanisk Have, et imponerende område med flott planter og blomster, som skulle være over 13000 forskjellige. Det såkalte palmehuset i hagen er fra 1874 og tegnet av brygger J.C. Jakobsen. Botanisk Ha fungerer også som genbank og forskningssted. Hovedinngangen ligger på Øster Farigmagsgade.

For enden av Strøget ligger Kongens Nytorv med det eksklusive Hotellet dAngleterre, varehuset Magasin du Nord, Det Kongelig Teater og Charlottenborg. Kgs. Nytorv ble oppført etter fransk forbilde og er anlagt hvor det gamle Østerport lå inntil 1647. Midt på plassen står en statue av Christian 5. som er fra 1688. Det er en gammel tradisjon at nyutklekkede studenter danser omkring statuen på årets siste skoledag.

Det Kongelig Teater : Teateret er fra 1748 og bygget av hoffbyggmester Nicolai Eigtved, men allerede i 1774 sto man overfor den første renoveringen som også medførte større kapasitet. Da Det Kgl. Teater mistet sitt “monopolet” var det samtidig slitt ned, det ble derfor nødvendig med en helt ny teaterbygning for å greie konkurransen, teateret som vi kjenner det i dag er slik fra 1874, bygget av arkitekt Wilhelm Dallerup. Utenfor teateret sitter to figurer av Oehlenschlager og Holberg, begge berømte skuespillsforfattere. Året rundt bys det på flott oppsatte forestillinger. Mulighet for omvisning ( web).

Nyhavn : Kgs. Nytorv er også starten på Nyhavn, et vidunderlig sted på varme sommerdager. Havnen ble bygget i 1670 og hadde i mange år et grumsete ry som handlet om fulle sjømenn og lettlevende damer. Nyhavn er vel nærest en kanal og på begge sider er det hyggelige bygninger det de senere årene er renovert. På kanalens såkalte solside er det fylt med bar, kafeer og restauranter og når været er godt er det liv og glade dager, et virvar av mennesker finner vei hit for å nyte solen og ett kaldt øl. Her er som regel levende musikk på kaia og Nyhavn er ett av de stedene man bare må oppleve i København. Ved Kgs. Nytorv, hvor Nyhavn starter, kan man ta havnerundfarten som bare kan bli anbefalt man kommer rundt til mange av byens severdigheter og man får i tilgift fortalt litt historie av den medfølgende guiden. Det er Canal Tours som seiler herfra, men ca. 100 meter oppad kanalen kan man ta Netto-båtene som er noe billigere. Man kan også besøke H.C. Andersens hjem, han bodde i Nyhavn fra 1871-1875.

Amalienborg Slot : Ved Nyhavn starter Bredgade som løper til bydelen Østerbro. Men innen da kommer man forbi noen av Københavns største attraksjoner, Amalienborg, hvor Danmarks dronning har til huse i vinterhalvåret. Slottet ble begynt på omkring 1750 og de fire paleene var beregnet til adelsfolk, men da Christiansborg brant ned flyttet inn kongefamilien på Amalienborg. To av paleene er i dag åpent for offentligheten, det gjelder Christian 7.s palé og Christian 8.s palé som er innrettet som museum. Hver dag klokken 12.00 er det vaktskifte på slottsplassen og det tiltrekker alltid en del besøkender. Det gjør dronningens fødselsdag 16. april også, her blir hun tiljublet av tusen av mennesker som står på slottsplassen for å få et glimt av henne på slottets balkong. Se www.kongehuset.dk for mer informasjon om slott og kongehus. Ved slottet ligger Amaliehaven, en skjønn liten oase med fontener, statuer og smekker blomster. Haven er en gave fra Skipsreder A.P. Møller som ble innviet i 1983.

Marmorkirken : Ved Bredgade finner man også en av Danmarks peneste bygninger, Marmorkirken. Kirken ble tegnet av Nicolai Eigtved i 1740, men etter hans død i 1954 fullførte den franske arkitekten Jardin arbeidet.

Går man fra Rådhuspladsen mot vest kommer man nedover Vesterbrogade og på sin venstre hånd når man rask den verdensberømte forlystelsesparken Tivoli.

Tivoli : Haven ble oppført av Georg Carstensen i 1843. Her kan man få mange timer til å gå i parkens karuseller, rusjebaner og bøter. Tivoli er svært pen og velholdt med flott blomster og hyggelige purker. Haven byr også på mange kafeer og restauranter, de fleste i den dyre enden. Hver fredag avholdes konsert på plenen med kjente danske og utenlandske navn. Tivoli er ytterst populært og på varme sommerdager er her proppet med mennesker. Dessverre er man konsekvent underbemannet ved inngangene, så det er ikke ualminnelig å vente 30-35 minutter på å komme inn. De senere årene er Tivoli også begynt å holde åpent i en kort periode om vinteren, nemlig til det store julemarkedet i desember.

Overfor Tivoli finner man Hovedbanegården som er oppført i 1911. Går man ut av Hovedbanegården motsatt Tivoli er man plutselig i bydelen Vesterbro.

Vesterbro :
Denne bydel har i mange år hatt et dårlig ry på grunn av narkoproblemer og omfattende prostitusjon. Det er her den berømte gaten Istedgade, med bl.a. en del sexshops, ligger. Store deler av Vesterbro har gjennomgått en omfattende restaurering, men bydelen har vanskelig ved å komme av med sin grumsete fortid. Den store plassen, Halmtorvet, byr ellers på deilige kafeer og restauranter, men om kvelden er det også sentret for Københavns prostituerte. Vesterbro har sin helt eget atmosfære og har alltid vært et arbeider- og håndverkerkvarter. Omkring år 1900 skjøt nye boligblokker opp i takt med industrialiseringen. Det var ikke vakkert og kvaliteten var liten, de dårligst stilte bodde i tredje og fjerde bakgård. I dag har man som nevnt restaurert bydelen og satt en masse initiativ i gang, så om få år blir Vesterbro kanskje likefrem et ettertraktet sted å bo. I områdest små gater finner man en del etniske restauranter og butikker, særlig asiatiske.
Københavns Bymuseum: Museum om byens historie i fortiden og nåtiden. Ligger på Vesterbrogade 59. Åpent hverdag 10-16, likevel ikke tirsdag. Entre 20 kr., barn gratis.

Kjører man fra Rådhuspladsen mot vest ad den traffikerde H.C. Andersens Boulevard kommer man over broen som skiller St. Jørgens Sø og Peblingesøyen. Man er nå på Åboulevarden hvor man på sin venstre side har bydelen Frederiksberg, og på sin høyre side Nørrebro, to svært forskjellige bydeler.

Nørrebro :

Nørrebro er et typisk arbeiderkvarter som i mange år hadde ry for å ha Københavns dårligste leiligheter. Det var den voldsomme utflyttingen til området som fikk boligblokker til å skyte opp i en rasende fart. I 1970-tallet begynte saneringen av Nørrebro til mange lokales store anger, politien måtte med makt ryde flere av bydelens områder. Nørrebro er i dag et kvarter for middelklassen og studentene, men det store antallet invandrere fra primært muslimske land setter størst preg på bydelen, prøv bare å gå ned av Nørrebrogade, kvarterets pulserende hovedgate. Nørrebro er slik hjemsted for atskillige etniske restauranter og grønnsakshandlere, men også for gode kafeer, spillesteder og små klubber. Ett av bydelens hyggeligste steder er Skt. Hans Torv.

Frederiksberg :

Frederiksberg ligger mellom Vesterbro og Nørrebro, skilt av Vesterbrogade på den ene side og Åboulevarden på den annen. Bydelen var engang bare en landsby, men da man akkurat som på Nørrebro “flyttet voldene” oppførte man store villaer og anledninger. Det er litt fint å bo på Frederiksberg og mange av bydelens forretninger og kafeer er litt eksklusive. Bydelen har alltid hatt et litt fornemt ry, kanskje pga. slottet og de kongelige ferden i området.
Frederiksberg Slot : Det var Christian 4. som satte igang bygget i 1699 som sto ferdig fire år etter. Slottet er ikke særlig stort, men ligger vidunderlig på toppen av en bakke med utsikt over Frederiksberg Have. Sammen med Søndermarken på den andre siden av veien, er Frederiksberg Have anlagt etter fransk forbilde.
Zoologisk Ha: Ved siden av Frederiksberg Slot ligger Zoo, en av Københavns største attraksjoner. Haven er stor men gjennomgår i disse årene en større ombygning. Entre 100 kr. for voksenene og barn 3-11 år 60 kr.

Østerbro :

Grønningen, som starter for enden av Bredgade, deler det indre København med bydelen Østerbro. Det er en stor bydel som strekker seg fra havnen forbi Sortedams Sø til Rigshospitalet og Parken, Danmarks nasjonalstadion. Parkerne Østre Anlæg og Felles beitemarkparken er gode pustehull i bydelen. Østerbro har noenlunde samme historie som de øvrige brokvarterene, det store byggeboomen startet også her da man flyttet den gamle forsvarslinjen. Her bygget man villaer, små palé og herskapsleiligheter og det har gjort bydelen til et dyrt og fornemt sted.
Nordre Toldbod: Fra Amaliehaven ved Amalienborg kan man gå mot nord forbi de nyrenoverte pakkhusene og A.P. Møllers hovedkvarter til man når Nordre Toldbod. Her finner man havnens gamle administrasjonsbygning fra 1868. På kaia står to paviljonger som blir benyttet av kongefamilien mens de venter på å gå om bord på kongeskipet Dannebrog, som ofte ligger for anker i havnen.
Den Liten Havfrue: Nord for tollboden når man Den Liten Havfrue, ett av byens mest kjente jærtegn, skapt av kunstneren Edvard Eriksen. Figuren er tatt fra H.C. Andersens berømte eventyr av samme navn. Statuen ble stilt i opp 1913 og måler bare 1.25 M i høyden. Det har flere ganger vært hærverk mot statuen, slik er det ikke det originale hodet som sitter på i dag. En kunstner, Jørgen Nash, har i en bok 40 år etter “halshogginga” innrømmet at det var ham som sto bak hærverket.
Kastellet: Like overfor Den Liten Havfrue ligger det gamle festningsverket som har vært gjennom en omfattende renovering. Christian 4. satte igang bygget i 1626 som skulle bygge ut Københavns forsvar. Militæret eier fremdeles området, likevel bare til administrative formål. Man kommer lettest til Den Liten Havfrue og Kastellet ved å gå langs kaia fra Amalienborg Slot.
Nyboder: Ved Østerport ligger det gamle boligkvarteret Nyboder, som ble oppført for å huse marinens ansatt og familiene sine. Det var Christian 4. som oppførte boligene i 1631, men det hadde tidligere ligget lignende boliger på Bremerholmen med navnet Skipper-bøtene. I alt 200 boliger på ca. 40m2 ble oppført i Nyboder. Man kan besøke Orlogsmuseet/Nyboders Mindestuer i Skt. Paulsgade 24. ( web)
Langelinie: Videre nordpå ad kaia når man Langelinie-kjeften som tidligere var en del av Kastellet. Langelinie ble oppført i forbindelse med bygget av Københavns Frihavn og flere hundre cruiseskip legger hver sommer til i den dype havnen.
Frihedsmuseet: Museum som handler om Danmarks medverknad i 2. verdenskrig. Ligger i Churchill-parken på Østerbro. Åpent 10-15, lukket mandag. Gratis Entré.

Christianshavn :

Christianshavn er en av Københavns mindre bydeler, men avgjort en av de hyggeligste og mest atmosfærefylte. Bydelen oppsto i årene 1618-23 og var egentlig en liten selvstendig kjøpstad, men dessverre kunne man ikke greie konkurransen med København som innlemmet bydelen allerede i 1674. Christianshavn ligger på øya Kors på halsen, men er likevel en naturlig del av København, ved Christiansborg Slot og Børsen går man over Knippelsbro og plutselig står man på Christianshavn. Bydelens små kanaler er kunstig anlagt med Amsterdam som forbilde.
Christiania: En av bydelens mest berømte områder. Den såkalte fristaden ble en realitet i 1971 da lokale veltet et plankegjerde til det nedlagte militærområdet for å gjøre plass til en lekeplass. Rask rykket folk inn i området og til myndighetenes store anger bygget opp man et lite samfunn, en by i byen. Flere ganger prøvde man med makt å rydde Christiania, men uten hell. Området er kjent for frisinnet sitt og alternative levevis, men med tiden rykket kriminaliteten inn i form av hard narko. Christianias innbyggere medvirket selv til å gjøre området fritt for den harde narkotikaer, men hasjselgerne kunne fortsatt handle hasj på den såkalte Pusherstreet, som nå er lukket. Christiania har i dag mer velordnede forhold enn i 1971, men grunntanken bak prosjektet eksisterer fortsatt. Christinia er absolutt et besøk verdt, ikke minst for å besøke de små cafeéren, restuaranter og spillesteder som ligger på området.
Vår Frelser Kirke: En annen av bydelens store attraksjoner, med sin imponerende spir kan den sees fra det meste av byen. Kirken ble grunnlagt i 1682 men det pene spiren er fra 1752. Man kan gå opp i tårnet av de 400 trinnene, hvorav 150 er utenpå tårnet. Det er åpent i sommerhalvåret fra ca. 12.00-15.30.
Holmen: Nord for Christianshavn finner man Holmen, et gammelt militærområde som nå er åpnet for offentligheten. Her har man bygget Det Ny Operahus, skjenket av A.P. Møller til Danmarks befolkning. Det er arkitekten Henning Larsen som har tegnet bygningen som ligger rett ut til havnen overfor Amalienborg Slot. Holmens gamle bygninger rommer også skoler for bl.a. musikk og kunst.

Islands Brygge:

En annen måte å komme fra Rådhuspladsen til Kors på halsen er å følge H.C. Andersens Boulevard over Langebro. Her vil man så ha Christianshavn på sin venstre side mens ett av byens nyere trendy områder, Islands Brygge som ligger ut til havnen, ligger til høyre. Denne del av byen var engang falleferdige hus, industri og fabrikkssiloer. I dag er gamle bygninger renovert og nye toppmoderne leiligheter er skutt opp. Havnekaia er liv og glade dager på varme dager og området byr på gode restauranter og hyggelige kafeer. Det er tvilsomt om man kan kalle Islands Brygge for en selvstendig bydel, men med de planene som er for området er det ingen tvil om at dette stedet blir helt unikt med pen arkitektur og design.
Havnebadet: På Islands Brygge er det anlagt et havnebad som i sommerperioden tiltrekker en sverm av mennesker. Man kan solbade eller bare ta en pause på det lite gressarealet som støter opp til.

TRANSPORT i København
Er man i noenlunde normal form kan man faktisk gå rundt til de største attraksjonene, men København har også et omfattende kollektivt transportsystem. Som turist kan det naturligvis være vanskelig å finne rundt i de mange buss- og toglinjer, men det kan bli anbefalt å ta t-banen som er en god og rask løsning. T-banen er førerløs og det er heller ikke noe personale på stasjonene, så billetten skal bli trukket i en automat. T-banens hjemmeside finnes på www.m.dk. Mens t-banen kjører på tvers av byen tar S-toget turen gjennom København i nord/sydgående retning. De større stasjonene i sentrum er bemannet, men ute i forstedene skal man trekke billetten i en automat. Det er en del linjer og de er alle markert med et nummer og en farge, men skal man bare kjøre omkring sentrum, f.eks. mellom Hovedbanegården og Østerbro kan man benytte alle linjer. S-togets hjemmeside på www.dsb.dk/s-tog. Alle offentlige transportmidler har samme billettsystem og det kan betale seg å kjøpe et rabattkort hvis man vil benytte buss, tog eller t-bane flere ganger. Alternativt kan man kjøpe et CPHCARD i turistsenteret ved Tivoli som gir adgang til gratis transport. Bybussene er gule og det betales/stemples ved inngangen til bussen. Øverst på bussen står linjenummer og hvor den er på vei hen (bussenes hjemmeside finnes på www.movia.dk.

———————————
Hjemmeside
Webside
hjemmeside
———————————-

Paaske Bus er en omfattende tourleverandør i København, som tilbys atskillige turer i byen og rundt på Sjælland, se mer på hjemmesiden sin www.sightseeing.dk. Det er også dem som driver de såkalte “Hop On-Hop Off” busser i København hvor man kan stige av og på som man har lyst til. Vil man røre seg litt mens man opplever byens attraksjoner er bysykkelen en god løsning. De er gratis å bruke og man må kjøre i et område som svarer noenlunde til København innenfor sjøene pluss Christianshavn og Holmen. Bysykkelens sesong starter cirka midt i april og det er i alt 2000 sykler til rådighet fordelt på 110 bysykkelstasjoner.

MAT & DRIKKE i København
Når det gjelder gastronomi er København med helt framme, byen har de senere årene fått en del restauranter med i den prestisjefylte Michelin-guiden. Men mindre kan også gjøre det, en storby som København har selvfølgelig restauranter med mat fra hele verden. Skall det gå sterkt kan man prøve ett gatekjøkken eller de mange burger og kebab-spisesteder. Her følger noen restauranter i forskjellig stil og prisklasse:

Dansk
Klubben/Tove Ditlevsens Mindehave (Vesterbro) – Meget dansk. Her fått stek og poteter. Store porsjoner.
Rio Bravo (Sentrum) – Gryteretter og store oksekjøtt. Kjøkkenet har åpent til klokken 4.00 om morgenen.
Brasserie Imperial (Sentrum) – Dansk/fransk i tradisjonell kombinasjon.
Gourmetrestauranter
Restaurant Noma (Sentrum) – Nordisk mat i særklasse! Når det hel skal være perfekt.
Era Ora (Christianshavn) – Prisbelønt italiensk mat. En av Københavns beste restauranter.
Koriander (Sentrum) – Kombinert indisk/fransk gourmetrestaurant. Dyrt, men deilig!
Kiin Kiin (Nørrebro) – Annerledes thailandsk kjøkken. Her fås sjeldne smaksopplevelser.
Kong Hans Kælder (Sentrum) – Tradisjonsrik restaurant i absolutt toppklasse. Fransk gourmetmat. Dyrt!
Godt til prisen
Restaurant Stykke (Østerbro) – Fransk landkjøkken når det er best. Stor vinkjeller.
Restaurant Cofoco (Vesterbro) – Lekkert fransk kjøkken. Tre retter for ca. 250 kr.
La Galette (Sentrum) – Skjønn franskinspirert mat, både lunsj og middag.
Asiatisk
Green Papaya (Frederiksberg) – God og annerledes thairestaurant. Autentisk mat.
Wagamama (Sentrum) – Kom ikke for hyggen, men for den gode asiatiske maten.
Thai Pan (Nørrebro) – Nyt den gode thaimadnen mens du ser utover Peblingesøyen.

Kveld- OG NATTELIV i København
Det er også noe for enhver smak når det gjelder natteliv, like fra lokale bodegaer, kaféhygge, små bryggerhus til internasjonale klubber og diskotek. Det er alltid mennesker i byen, men det skjer som regel først noe på diskotekene omkring midnatt. Man kan eventuelt sjekke Alt Om Københavns hjemmeside for å se kommende arrangementer.

Café & Bar i København
Bodega (Nørrebro) – Trendy kafe med litt av det hel. Brunsj, lounge og cocktailer.
Nattkafeen (Sentrum) – Kombinert kafe, bar og diskotek. Her kommer alle slags mennesker. God stemning.
Bibendum (Sentrum) – Nede på jorden vinbar i hjertet av København. Her kan også bli spist.
Klubber & Diskoteker
Rust (Nørrebro) – Stort sted med bl.a. konserter og clubbing.
Vega (Vesterbro) – Klubb med gode DJER, chillout og lounge. Et temmelig dyrt sted!
Rosie McGee (Sentrum) – Velkjent sted i flere etasjer og alltid mange mennesker. Klientellet er forholdsvis ungt.
Copenhagen Jazzhouse (Sentrum) Nattklubben er for alvor ved å markere seg som ett av byens beste steder. Svært blandet musikk.

Strender i København
Fra Københavns sentrum er det ikke langt til god sandstrand. Tettest på ligger den nye Amager Strandpark, ett flere KM lang område med sanddyner, innsjøer og badebrygge. Strandparken er kunstig anlagt og sto klar i 2005. I høysesongen er det riktig mange mennesker omkring p-plassene, men stranden er stor nok til at man kan finne et mer øde område. Amager Strandpark har gode toalettforhold og flere steder på strekningen er det badevakt. Ca. 1 KM fra Rådhuspladsen, på Islands Brygge, finner man byens havnebad. Her kan man ta seg en dukkert, men vil man ha sand mellom tærne er det ikke dette stedet man skal velge. Her er riktig mange mennesker på varme sommerdager og man ligger tett på det lite gressområdet som støter opp til badet. Et lignende havnebad ligger ved Fisketorvets kjøpesenter.

Nord for København kan man besøke Bellevue Strandbad, nok Danmarks mest berømte strand. I høysesongen er her svart av mennesker og Bellevue har i mange år vært stedet hvor man ser og blir sett. På strandens nordlige ende er det mulighet for nakenbading. Her er badevakt og toaletter, men dårlige parkeringsforhold, snapp i stedet s-tog linje C til Klampenborg. Herfra er det bare tre minutter til fots til Bellevue. Også sør for København er det gode bademuligheter. Strendene i Vallensbæk, Brøndby, Ishøj og Hundige ligger som perler på en snor i Køge Bugt Strandpark. Omkring p-plassene er det mange mennesker men går man ned litt av stranden er det gode muligheter for å finne et mer stille område. Flere steder på strekningen er det mulighet for nakenbading, se mer på www.strandguide.dk

Aktiviteter/forlystelser i København
Som i alle andre storbyer blir det avholdt masser av arrangementer i form av konserter, utstillinger osv.. Her kan man henvende seg i Wonderful Copenhagens turistsenter “Copenhagen Right Now” og høre om aktuelle arrangemeneter. Se også Alt Om Københavns hjemmeside om kome arrangementer. Her kan du også melde på deg nyhetsbrev. Her er nevnt et par ting som kunne være interessante:
Statens Museum For Kunst: En fantastisk samling av danske og utenlandske kunstverk. Åpent daglig fra 10-17, mandag lukket ( web).
Zoologisk museum: Museum med alt fra zoologis verden. Mange særutstillinger. Åpent tirsdag i søndag 10-17. Entre 50 kr., barn 15 kr. (web).
Ny Carlsberg Glyptotek: Dette nyrenoverte museet inneholder en enorme samling av skulpturer og maleri. (web).
Kino: Palass, Metropol og nords største kino, Imperial, ligger alle i sentrum av Københvan.
Bowling: I det store huset Axelborg i sentrum av København. Like overfor Palads Biografen.
Paintball: Copenhagen Paintball Arena ligger på Refshalevei på Kors på halsen ( web).
Experimentarium: Spennende utstillingssted handlende om vitenskap, teknikk og historie. Her kan de besøkender selv delta. Ligger på Tuborg Havnevej 7 i Hellerup.

Været i København
København har typisk kystklima med forholdsvis milde vintre og lune somre. Normalt ligger temperaturen omkring frysepunktet om vinteren, men svært lave temperaturer om natten forekommer ofte. Somrene er svært uforutsigelige, som regel er det flere perioder med sol og varmt vær, men det kan like vel være regnvær flere uker i strekk. Høyeste gjennomsnittlige dagtemperaturer og antall soltimer:

HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Dag -1° 12° 18° 20° 21° 17° 13°
Natt -6° -4° 11° 14° 14° 10°
Soltimer 5 5 6 7 9 9 11 11 9 7 6 5

———————————————–