Etter ca. 50 minutters flyvning var vi endelig i Mombasa, tropevarmen var skjønn og duften av Afrika var i den graden til stede. Vi fant rask kjøreanledning og dro til hotellet vårt nord for Mombasa. Området het Nyali, et sted hvor det ligger hotell og de mer velstilte kenyanernes hus det alle var godt bevoktet med vakter og hunder. Det er egentlig artig at langt de fleste kenyanerne er riktog redd for hunder, svært mer enn man er for løver, leoparder osv.
Hotellet vårt var utmerket, et typisk middelklassehotell med vennlige mennesker, de fleste andre turistene var eldre tyske menn som var på ferie med sine unge kenyanske koner. Vi nøt de første dagene, solen skinte og det var ren avslapning. Hotellet lå rett ut til det indiske havet som var helt krystallklart, men når det ble høyvann forsvant stranden helt. Man kunne nesten gå ut til korallrevet, men så snart som man beveger seg et par meter utenfor hotellets offisielle område står selgerne klar for å tilby afrikanske kleder, smykker osv.. Det gjør de såkalte beach boyer også, unge som lever dagen på stranden for å selge ett eller annet til turistene, som ofte en snorkleutflukt eller lignende. De fleste av dem er rene plattensalgerer som kan være vanskelige å komme av med.
Områdene Nyali og Bamburi som ligger like nord for Mombasa er ingen egentlig by, det meste livet foregår på de fleste store hotellene som ofte har flere restauranter og underholdning om kvelden. Et alternativ til det er Pirates Nightclub hvor mange turister, guider og bedre stilte kenyanere kommer. Men dermed ikke sagt at det ikke er noe å foreta seg, etter et par dager ved svømmebassenget var det tid til å se seg litt omkring. Vi ville besøke Mamba Village som med sine 10000 krokodiller er Afrikas største krokodillefarm. Det holdt et par taxier på hotellet, men vi hadde hørt at det kunne bli gjort langt billigere med en pirattaxiene som holdt utenfor hotellet vårt. Vi forhandlet en pris med ett vennlig fyr og han kjørte oss uten problemer til krokodillefarmen. Det er krokodiller i alle størrelser i Mamba Village og til og med også albinoer. Det er et hyggelig område og til farmen hører også en restaurant hvor det naturligvis serveres krokodillekjøtt. Mot en merpris er det også adgang til et akvarium og en liten slangefarm, men etter min mening er det ikke pengene verdt. Det er foring i Mamba Village hver dag klokken 17.00. Vi ble hentet som avtalt av sjåføren vår, men denne gang hadde han en venn med det konstant forsnakket oss det han ville ha av oss. Penger, parfyme til hans kone, leketøy til hans fire barn, mannen var irriterende og holdt aldri opp med å plage oss.
Selv om Nyali ikke er noen by kan man likevel finne et par kiosker og supermarked men det er langt fra alle som tør bevege seg utenfor hotellets høye murer. Vi gikk de 2-3 KM-ene til supermarkedet mange ganger uten problemer, man blir ustanselig møtt med et “Jambo” av helt fremmede mennesker. “Jambo” kan vel bli oversatt til et dansk “hei” og bli brukt døgnet rundt.
Så ble det tid til å besøke Hallar Park i Bamburi. Det er en slags zoologisk ha, men parkens ledelse er godt klar over at de fleste turistene i området har vært på safari, så man har også forsøkt å framskaffe dyr og planter som ikke lever i Kenya, ikke minst et par enorme skilpadder fra Seychellene. En guide er inkludert i prisen. Vi kjørte med sjåføren vår fra tidligere, hans irriterende venn kom løpende etter oss og dessverre ville han kjøre med. Mannen fortsatte hvor han slapp, som var ikke de tinget vi skulle kjøpe til ham og familien hans. De kom begge og hentet oss igjen, vi ble riktignok litt nervøse da de plutselig kjørte en omvei hjem til hotellet, men heldigvis satte de av oss hvor de skulle.
Dagen etter tok vi på sightseeing i Mombasa by det er kaotisk, bråkende og med mye fattigdom. Byen er en god blanding av nytt og gammel med Old Town, som ligger i området omkring Fort Jesus, som det hyggeligste i Mombasa. Byens jærtegn er de store støttennene som ble oppført på Moi Avenue i anledning av Dronning Elisabeths besøk i 1952. På Moi Avenue er det for øvrig godt gang i handelen, her ligger små hyggelige boder og mer vanlige forretninger. Fort Jesus er Mombasas største turistattraksjon med en lang og spennende historie bak seg. Fortet har skiftet hender mange ganger, men det var særlig portugiserne og araberne som kjempet om det. Senere, i 1895, laget engelskmennene om fortet til fengsel, og som sådan fungerte det inntil 1958. I dag er Fort Jesus laget om til et museum som handler om fortets og Mombasakystens historie.
Byens marked kan også bli anbefalt her kan man kjøpe mange forskjellige ting, men for turister er det nok de deilige krydderne som har størst interesse det var det ihvertfall for oss, vi slepte med så få poser ikke hjem. Pass på lommetyver og det sies at man skal etterlate smykkene sine hjemme. Markedet er ikke for sarte sjeler, som stinker av råttent kjøtt og fluene suser rundt mellom høner, kjøtt og mer eller mindre illeluktende handlende. Unnlat for øvrig å ta bilder på markedet, de handlende kan bli svært sure.
Markedet er et veldig godt sted å snuse inn litt atmosfære, ingen andre steder i Kenya enn i Mombasa er befolkningssammensetningen så blandet, flest er muslimer, men ellers er det et miks av indere, kristenene, katolikker osv.. Fattigdom er et stort problem i byen og mange ser ut til å leve en kummerlig tilværelse. Det er en del tiggeri og mange barn går rundt på gater og smug og spør om man ikke vil støtte det ene eller det annet. Det eneste man støtter er barnas forbruk av lim, som de sniffer i store mengder. Det er sørgelige kjensgjerninger men ikke desto mindre sannheten i dagens Afrika.
På vei tilbake til hotellet vårt gjorde vi stop i Akamba Kooperativet. Her kjøper man treskjærerarbeid i god kvalitet og til faste priser. Utvalget er enormt og verkstedene er åpne, så man kan se hvordan de fleste flott figurer blir til. Selv om man har en solidarisk tanke bak prosjektet, så vi flere ganger treskjærer selge varene sine direkte til turistene og ikke gjennom kooperativets butikk, på den måten stikker de pengene like ned i eget lomme.
Vi kjørte drive Bambolulu, en liten forstad til Mombasa. Her har handikappede laget et verksted hvor det produseres smykker og annet håndverk. Man kan også få et innblikk i hvordan forskjellige stammer lever. Bambolulu er en av Kenyas fattigste byer med gamle falleferdige hus laget av trestykker og utbanket tønner. Her er barn uten tøy på forurenset vann, sykdommer og mange handikappede. Det anslås at 30 % av Bambolulus innbyggere har AIDS. Mange innbyggere i denne slummen sitter bare og ser fjernt ut i luften med et tomt blikk i øynene, et forferdelig sted. Som en sidebemerkning kan det bli nevnt at Bambolulu ligger opp kloss av det rike Nyali.
Jeg ville naturligvis også ut og snorkle på revet som lå rett ut for kysten, men de siste dagene vi tilbrakte i Mombasa bød på voldsomt regnvær. Det silte faktisk ned tre dager i strekk fra morgen i kveld, ikke likt vær til en snorkletur. Til gjengjeld fikk vi lest noen bøker og slappet av på terrassen vår.
På et tidspunkt møtte vi ett dansk fyr som sa at han arbeid som en eller annen slags guide. Han var litt av en hippietype, men absolutt ett fint fyr som spurte oss om vi ville med ham en tur nord for Mombasa og se litt på de små landsbyene. Det lød som en fin ide i ørene våre så avsted det gikk. Man kunne ikke riktig kalle det en by, men nærere en en rekke hus som lå spredt på et større område, vi gikk rundt mellom husene og det lot til at de alle kjente vår danske venn. Innbyggerne her levde i den graden fattig, familien sov, laget mat osv. i samme rommer. Det var små leirehus med et lite ildsted, det kan umulig ha vært sunt å bo i. Vi kom forbi en skole, en flokk kvinner satt og stekte kassava til barna. Ved siden av sto områdets andre barn som ikke hadde råd til skoleuniforma som er obligatorisk når man skal i skole i Kenya. Vår liten vandretur lukket temmelig morsomt, vi kom forbi et hus hvor tre menn satt og hygget seg over noe hjemmebrygget øl. Øl er nokså svært sagt det var melkehvitt, men det lot til at så lenge det var prosent i sprøytet kunne det ha hvilken som helst farge. Det så temmelig ekkelt ut, godt hjulpet på vei av fem-seks døde fluer som lå på overflaten. Vi fikk naturligvis tilbudt å smake, men ellers takk!
INFO MOMBASA
Transport: På langt de fleste hotellene holder det taxier og venter på kunder, ellers få resepsjonen til å ringe etter en. Pirattaxier holder utenfor hotellene, men hold deg fra dem hvis du er redd for sikkerheten. Til forskjellige arrangementer som f.eks. dykking, dhow-seiltur osv., blir man som regel hentet på hotellet sitt av firmaet som arrangerer. I selve Mombasa by kan man saktens gå rundt, men man kan også prøve av en de beryktede matatuene som er en minibuss som kjører etter fast rute. Disse minibusser skal nok like bli opplevd før man setter seg inn i dem, de er daglig involvert i atskillige trafikkuhell, de kjører som vanvittige og hver liten buss er utsmykket med girer og geil og har til og med et navn. Musikken drønner gjerne ut av høyttalerne og det er tydelig at matatuene kjører om kapp med hverandre. Det er som regel både sjåfør og konduktør. Regn med 15-20 shilling for en tur innenfor byområdet. Det finnes flere buss-selskap som kjører fra Mombasa til Nairobi, turen tar ca. 9-10 timer. Prisen er ca. 10 dollar for billigste avgang.
Banker: Det er masser av banker i Mombasa, de fleste er som regel godt bevoktet med flere bevæpnete vakter.
Posthus: På Digo Road i det sentrale Mombasa
Mat: Mombasa har selvfølgelig mange restauranter, men få turister tør bevege seg rundt i byen ved aftentid. Derfor tilbyr en del restauranter å hente deg på hotellet og kjøre deg tilbake igjen. En av de restaurantene med det konseptet er Restaurant Tamarind, en veldig god, men også dyr restaurant. Berømt for skalldyrene sine. Men langt de fleste turistene spiser på hotellet sitt som ofte har store buffeer, bedre steder kan til og med by på flere restauranter og ?=la carte.
Aktiviteter: Dykking & snorkeling: Utfor kysten ligger verdens annen lengste korallrev. Her er det enestående muligheter for å dykke og snorkle. De fleste hotellene i området har en dykkerskole tilknyttet eller kan som minimum arrangere en tur ut på det indiske havet. Fra kysten kan man ved lavvanne spasere ut til korallrevet. Dypshavfiskeri: Her kan bli fisket etter hai, barrakuda, Marlin Oma. De fleste hotellene kan arrangere en tur. Golf: Bane ligger like nord for Mombasa by i området Nyali. Kipepee Aquarium: Akvariet ligger like overfor Hallar Park og har ca. 150 forskjellige arter. Dhow-båt: Primært aftenturer i de karakterisktiske båtene. Mat er som regel inkludert. Shimba Hills: Har man ikke fått nok av safari kan en 2-dages-tur til Shimba Hills bli anbefalt. Dette naturreservat er svært populært, men man skal være heldig for å se løver, leoparder osv.. Derimot har reservatet Kenyas eneste bestand av sabelantiloper. Shimba Hills ligger sør for Mombasa tett på grensen til Tanzania. Wasini Island: Ca. 80 KM sør for Mombasa ligger Shimoni hvorfra man kan seile til Wasini Island. Øya har etter hvert utviklet sitt helt eget dagsprogram med underholdning, snorkleturer og bespisning. Vil man ikke selv stå for transporten til Wasini kan man gratis bli hentet på hotellet sitt.