Rhodos er hovedøya i Dodekaneserne og samtidig Hellas’ 2. største øy. Ifølge gresk mytologi oppdaget solguden Helios øya og kalte opp den etter Rhodon som han var forelsket i. Rhodos er naturligvis berømt for “kolossen” som betraktes som ett av verdens syv underverk. Statuen, som sto ved innseilingen til havnen i Rhodos By, ble bygget i år 300 f.kr. som takk for at de forhindret Demitrios den Første i å erobre øya. Også i nyere tid har Rhodos vært gjennom turbulente perioder, først i 1948 ble øya befridd etter å ha vært i både tyrkiske og italienske hender i forbindelse med de to verdenskrigene. I dag er det solhungrende turister fra Nord-Europa som i tusenvis erobrer øya hver sommer og masseturismen har forlengst fått overtaket. Heldigvis er øya så passe stor at man her og det saktens kan finne litt gresk stemning og atmosfære.
Byene
Rhodos By: Rhodos’ hovedby er øyas største turistområde, bråkete og temmelig trafikkert, men man skal ikke langt vekk fra en av hovedgatene før man står i den greske hverdagen. Gå bare en tur nedover en av de hyggelige smale smug hvor man kommer tett på lokalbefolkningen. Byen ligger på øyas nordspiss og den travle kystveien som kommer fra flyplassen og vestkystens feriebyer går hele veien opp til spissen og fortsetter forbi Elli Beach ned til Mandrakihavnen og Den Gamle By som er byens største attraksjon. Den er bygget av Johanitterne i 1200-tallet og er en av europass best bevarte festningsanlegg. Her kan man oppleve mange pene bygninger, bl.a. Frihedsporten, Amboiseporten, Süleiman-moskeen, Mariakirken og sist men ikke minst, Riddergaden, som fører opp til Den Gamle Bys største attraksjon, Stormesterens Palads. Den Gamle By er omkranset av en 4 KM lang mur og er særdeles velholdt med mange smekke tårn. Det ligger også bygninger fra den tyrkiske perioden i Den Gamle By, bl.a. flere moskeer og det tyrkiske badet som fremdeles benyttes.
I 1856 oppsto en brann og mange bygninger på området ble ødelagt, men i 1920′ erne ble de forsøkt gjenoppbygd. I dag fungerer området nærest som en by i byen med overnattingsmuligheter, banker, tourbyrå osv.. Bortsett fra de historiske bygningene vil det nok være den lange Sokratesgade som er mest spennende. Her ligger alle slags forretninger, men det er særlig lædervarer, gull og sølv, tepper og håndverk som handles. I de senere årene er det likevel også skutt nye motesklærforretninger opp. Om kvelden er det ett av de fleste hyggelige restaurantene som gjør Den Gamle By populær, men prisnivået her er noe høyere enn andre steder i byen. Man må absolutt prøve å gå vekk fra de turistfylle hovedstrøkene og ta en tur i de smale brosteinsbelagte sidegatene, det er ganske hyggelig. Den Gamle By, særlig omkring torget, er sterkt turistet og man kan bli nokså irritert over alle de tjenerne som prøver å kapre en. Det er lyder- og lysshow hver kveld i Den Gamle By.
Rhodos By er forholdsvis stor og det er mange muligheter når det gjelder kveld- og natteliv som er ganske hektisk, bouzoukikluber, kasino, diskotek og bar med eller uten underholdning ligger i byen, unge finner nok den skandinaviske bargaten på Orfanidou Street mest interessant, her ligger stripesvis av bar og hele gaten er en stor fest i høysesongen. Strendene i Rhodos by er ikke noe særlig, den mest populære, Elli Beach, er med stein og nokså overfylte i sommermånedene. Litt bedre plass har man på veststranden, men her blåser det alltid nokså kraftig. Det er leie av solstoler og parasoller på begge strender. For enden av Elli Beach, mot havnen ved Paralia Bar, holder ungdommen til med diskorytmer og strandvolleyball. I byen finnes banker, kontantautomater, internettkafeer og masser av butikker med suvenirer, tøy, lær osv.. De fleste attraksjonene er konsentrert i Den Gamle By, men også andre steder i byen finner man bygninger fra både den tyrkiske og italienske perioden. Og så har Rhodos By sitt eget Akropolis bygget år 200 f.kr. Det ligger på toppen av Monte Smith og herfra har man en flott utsikt over byen. Rhodos By har overnattingsmuligheter i alle prisklasser, kommer man som ryggsekkreisende kan det være vanskelig å finne et rom i høysesongen så det kan bli anbefalt å booke i forveien. Byen kan ikke bli anbefalt til barn, som er betydelig trafikk, mange smale gater og høye fortau.
Ixia & Iallysos:
Disse to byene er et nyere sammenhengende ferieområde beliggende ca. 5 KM sør for Rhodos By. Byene er en blanding av gamle hus og nyere hotell i lav bebyggelse, men i de senere årene er det dessverre også bygget store stygge kjempehotell i dette området. Selv om byene har restauranter og bar er tempoet noe roligere her enn i Rhodos By. Også her er det mye trafikk da kystveien til Rhodos By skjærer like gjennom byene. Heldigvis ligger det en del hotell direkte ut til havet hvilket gjør dette området attraktivt for barnefamilier. Stranden er en direkte fortsettelse av veststranden i Rhodos By og det finnes små strandbar og tavernaer. Det er likeledes leie av solstoler og parasoller. Det er veldig gode muligheter for vindsurfing, som ligger flere utleiere langs stranden. Minigolf og tennisbaner ligger også i området. Fra disse byene på vestkysten er det gode bussforbindelser til Rhodos By. Taxi til Rhodos By ca. 60 kr.
Faliraki:
Faliraki ligger nedover østkysten ca. 10 KM fra Rhodos By. Byen har etter hvert overtatt en del av det hektiske nattelivet fra Rhodos By, det er særlig engelskmennene som søker til Faliraki. Byen kan grovt sagt bli delt opp i en eldre og en nyere del. Den eldre bydelen har lav bebyggelse og er samtidig byens sentrum. Det er her man finner restauranter, bar, engelske puber og diskotek. Den nyere delen av Faliraki består stort sett bare av nye usjarmerende kjempehotell som ligger direkte ut til stranden. Stranden ved den gamle delen av Faliraki er god og lavvannet sandstrand, (pass på sanden, det blir svært varm), som er leie av solstoler og parasoller og langs stranden finner man bar og tavernaer. Sør for hodestranden kommer Kathara Beach og litt lengre mot sør en strand for naturister. Det er mulighet for forskjellige former for vannsport og bungy-jump. I mangel av god strand i Rhodos By kommer mange turister herfra til Faliraki for å bade og sole.
TRANSPORT
Det er atskillige utleiere av biler og scootere på Rhodos, de store firmaene som f.eks. AVIS er representert på øya. Rhodos har et godt og velutbygget bussnett, husk bare å kjøpe billett før du stiger inn i bussen. Det er to bussholdeplasser i byen, den ene ligger like ved Den Gamle By og herfra går det bl.a. buss til Faliraki, Lindos og Lardos. den andre bussholdeplassen ligger ved det nye markedet ikke langt derfra, her går det buss til bl.a. Kallithea og Kamiros. Har du lyst til å besøke noen av de hyggelige øyene i det greske øyhavet så se nærere på Greekferries hjemmeside. Det er avganger til bl.a. Athen,Kreta,Kos & Karpathos. Mindre både seiler til bl.a. Symi og Tilos. Husk å ha forsikringene i orden ved leie av bil og scooter. Det er billig å kjøre i taxi, husk å avtale en pris hvis det ikke kjøres etter taksameter. Sjåførene venter også gjerne på deg hvis du skal ut på lengre drive.
———————————
Hjemmeside
Webside
hjemmeside
———————————-
MAT & DRIKKE
Selv om mange restauranter har spesialisert seg i biffs og spaghettier er det fremdeles mulig å finne gode greske restauranter. Som regel er det også de billigste, en hovedrett ligger fra 40-60 kr.. I byen finnes naturligvis restauranter med mat fra hele verden, liksom man også finner pizzariaer og burgerbar.
Georges Taverna: En av de penere restaurantene i byen, her er en hyggelig atmosfære og god mat. Ligger på Orfanidou Street. George selv sørger for den hyggelige stemningen.
Mima-kus: Super lekker mat sør for Faliraki. Dessverre kan jeg ikke komme med noen kjøringsveiledning, men kommer man forbi, så er det bare om å besøke restauranten og få noe lekker lokal mat.
Indigo: Ved Mandraki havn i Rhodos By finner man denne lekre restauranten med super lokal mat. Visstnok eid av et par som selv serverer og står i kjøkkenet.
Vikings: Her er det ikke mye hygge da restauranten er svært populær og gjester og tjenere suser om ørene på en. Til gjengjeld finner man her veldig god og billig gresk mat, ikke minst buffeen er god. Ligger på Orfanidou Street.
Dania: Kjører samme konsept som Vikings, er likevel litt hyggeligere. Ligger ved Veststranden paralelt med bargaten.
STRENDER
Det er mange gode strender på Rhodos og de ligger primært ned av østkysten. Fra Rhodos by kommer først Kallithea og Nikolas Beach som ligger i en liten lagune med små klipper. Så kommer Faliraki Beach og lengre nede Afandou og Stegna Beach. Like nord for den deilige Lindos Beach ligger etter min mening øyas beste strand, Tsambika Beach med lys sand og herlig turkist vann. Nakenbading er mulig på Faliraki og Tsambika Beach, men også på strekningen mellom Rhodos By og Iallysos er det på tross av stein og klipper en del naturister. Prøv også å ta ned til øyas sydspiss til strendene ved Prasonissi. Det er litt av et surferparadis men de lange øde strendene gjør at det er god plass.
AKTIVITETER/FORLYSTELSER:
Rhodos arkeologiske museum: Kanskje øys viktigste museum med gjenstander fra de fleste periodene og områder, bl.a. Lindos og Kamiros. Ligger i Den gamle Byen, entre 3 euro. Akvarium: På nordspissen i Rhodos By ligger saltvannsakvariet med mange fisker og havskilpadder, åpen alle ukens dager. Rodini Parken: Er et svært fredelig og naturskjønn område som italienerne etablerte. Her er det bl.a. mange påfugler og i området ligger dessuten flere monumenter fra år 300 f.kr. Ligger ca. 3 KM fra Rhodos By på den vestlige siden. Minigolf: På hotell Olympic Palace i Iallysos. Windsurfing: Langs hele Veststranden er det pga. den kraftige vinden glimrende muligheter for denne sporten. Strandvolleyball: Ved Paralia Bar på Elli Beach. Dykking: Flere leverandører i Mandrakihavnen i Rhodos By. Undervisningen foregår oftest ved det gamle italienske kurstedet Kallithea, ca. 10 KM sør for Rhodos By. Golf: I byen Afandou på østkysten ca. 25 KM fra Rhodos By. Gocart: I Faliraki ca. 10 KM fra Rhodos By. Sommerfugledalen: Ca. 20 KM fra Rhodos by på den vestlige siden av øya ligger sommerfugledalen. Her er, som navnet antyder en liten oase for de fleste hundretusena av sommerfugler som hvert år kommer til øya for å parre seg. Det er mange fargestrålende sommerfugler og at området har en pen natur med små elver og fosser gjør ikke opplevelsen dårligere, entre ca. 15 kr. Seilferie: Både kan bli chartret i Mandraki havn med og uten skipper. Vandpark: Ligger i Faliraki, her er vannrusjebaner og svømmebasseng med bølger. Entre voksne 20 euro, barn under 12 år 15 euro.
Utflukter
LINDOS, AKROPOLIS OG DE SYV KILDER
Rhodos største turistattraksjon er Akropolis som ligger på østkysten, ca. 40 KM sør for Rhodos By. Området består av mange forskjellige bygningsverk bygget gjennom et par tusentall år, men det er Athene-tempelet som er den største attraksjonen. Det ligger 166 m.o.h og er bygget i år 342 f.kr. til ære for Athene, krigsgudine og Zevs yndlingsdatter. Akropolis er i dag bare en skygge av seg selv, men likevel svært anbefalelsesverdig, utover områdets historiske betydning har man en vidunderlig utsikt over Lindos By, stranden, og mot sør den liten bukten hvor apostelen Paulos etter sigende gikk i land på en av misjonene sine. Veien opp til Akropolis kan være lang og seig, men det er mulighet for å ta turen opp der på eselrygg. Entreen til Akropolis er 3.50 euro og det er åpent alle ukens dager (mandag åpnes det likevel først 12.30). Selve Lindos By er veldig hyggelig med sine små hvite hus og smale smug. Her er det lett å fare vill, men skilt viser heldigvis vei til den kaotiske parkeringsplassen hvor turistene som oftest parkerer. I byen finnes hyggelige kafeer, restauranter, suvenirbutikker og små pensjoner hvis man skulle få lyst til en overnatting. Banker og kontantautomat finnes også i Lindos. Byen har en lekker sandstrand med klart vann. Her ligger et par tavernaer og solstoler, parasoller og vannsykler kan bli leid. Det er en god ide å besøke Lindos tidligere på dagen, dels fordi det er riktig mange turister midt på dagen, men også fordi det blir mye varmt da Lindos ligger på øyas leside. Ca. 6 KM sør for Lindos finner man de to nyere feriebyene, Lardos og Pefkos Bay. En god naturopplevelse er De Syv Kilder (Eptá=Pigés) som ligger ca. 30 KM sør for Rhodos By på den østlige delen av øya, ikke langt fra Lindos. Området har en svært pen natur med små bekker, fosser og en sjø. Eptá=Pigés er temmelig turistet så kom så tidelikt på dagen som mulig.
KAMIROS
Kamiros er et gammelt tempelområde fra minioisk tid, ca. år 1550 f.kr. Flere jordskjelv har gjennom årene truffet området så de nåværende ruinene er fra hellenistisk tid. På tross av områdets tilstand kan man likevel vel danne seg et inntrykk av hvordan det må ha sett ut for ca. 3500 år siden da Kamiros hadde storhetstiden sin. Her er det torg, gater, tempel, verksteder og byen hadde sitt eget Akropolis hvor eliten hadde gangen sin. Kamiros ble gjenoppdaget i 1929 og italienske arkeologer sto for de omfattende utgravingene. Byen var forholdsvis stor og hadde en del handel på tross av den manglende havnen. Kamiros var ganske imponerende after datidens forhold, man hadde vannforsyning fra en cisterne som gjennom leirerør fant vei til de fleste hus. Området er svært interessant, men det er bare få steder som står noe om hva det er man ser, så det kan bli anbefalt å lese litt om byen og historien dens før man besøker ruinene. Mange av de gjenstandene som er funnet på området kan i dag sees på museet i Rhodos By, men dessverre er enda flere gjenstander havnet på museer i Frankrike og England. Det var for øvrig de tre byene Kamiros, Lindos og Iallysos som forente seg og dannet bystaten Rhodos i år 500 f.kr. Det er entre på 2.40 euro og det er åpent alle ukens dager fra 8.00-17.00, likevel ikke mandag. Husk masser av vann og eventuelt en hatt til hodet, som er bare få steder med skygge. Ikke langt fra ruinene ligger Skala Kamiros, en liten hyggelig fiskerby som er verdt å besøke.
MARMARIS
Fra Rhodos By er det også mulig å besøke Marmaris i Tyrkia. Byen har ikke de store kulturelle severdighetene, men til gjengjeld en imponerende basar fylt med lær, kopitøy, keramikk osv.. Her skal bli prutet kraftig om prisen! Basaren ligger umiddelbar i forlengelse av den gamle bydelen som er temmelig hyggelig med de smale smug og pene hus. Her finner man også sultan Süleymans borg som skulle virke som forsvar mot korsridderne fra Rhodos. Det er åpent i dagtimene, likevel ikke fra 12.00-13.00. Gratis entre. Fra havnen i Marmaris kan man ta en liten lokalbåt til Icmeler og Turunc, begge steder er knapp så hektiske som Marmaris og har også bedre strender. Turen fra Rhodos til Marmaris er pen, man kommer gjennom den tyrkiske skjærgården med grønnkledde småøyer og klipper. Marmaris er en glimrende by å holde ferie i, men som nevnt er det ikke mange severdigheter og heller ikke når det gjelder strand kan den hamle opp med Rhodos, til gjengjeld kan man få seg en smule orientalsk steming og atmosfære med seg hjem. Turen til Marmaris koster ca. 47 euro ‘+’ “+” KC ‘«”«”‘ @CO 10 US dollar i havneskatt.
Været
Rhodos må være ett av de mest solsikre reisemålene i Middelhavet. Jeg har etter hvert vært det mange ganger og har aldri sett en eneste sky. Temperaturen i sommermånedene ligger på 28°- 32°, men særlig på vestkysten føles det aldri for varmt pga. den kraftige vinden. Været i april og mai er som regel godt med temperaturer på 20°- 25° og langt inn i høsten holder temperaturerein seg på 26°- 29°.
HØYESTE GJENNOMSNITTLIGE TEMPERATURER OG SOLTIMER:
Jan | Feb | Mar | Apr | Mai | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec | |
Dag | 14° | 16° | 17° | 21° | 23° | 28° | 31° | 32° | 27° | 23° | 20° | 16° |
Natt | 10° | 11° | 12° | 14° | 17° | 22° | 24° | 24° | 23° | 19° | 15° | 10° |
Soltimer | 6 | 6 | 7 | 8 | 9 | 12 | 13 | 13 | 10 | 7 | 6 | 5 |
Fakta
Religion: Gresk-ortodokse
Innbyggertall: 10 millioner (120000 på Rhodos, derav ca. 60000 i Rhodos By)
Hovedstad: Athen
Valuta: Euro, 10 Euro er ca. 75 kr.. Se aktuell kurs her. De mest vanlige kredittkortene aksepters (Visa & Mastercard). Kontantautomater i Badebyene.
Veien til Rhodos: Rhodos er et typisk charterreisemål i sommermånedene og stort sett alle reisebyrå har avganger hit. Med rutefly kan man fly med Olympic til Athen og herfra videre til Rhodos.
Flytid: 3 T-er. 20 min.
Lufthavn: Eldre flyplass med altfor mye trafikk i forhold til størrelsen. Total kaos i høysesongen. Svært dårlige venteareal og begrensede innkjøpsmuligheter.
Innreisekrav for danske statsborgere: Hellas er med i Shengen-samarbeidet så i teorien skulle det ikke være nødvendig med pass, men det anbefales likevel å ta med det.
Mobiltelefon: TDC: Ingen problemer. Sonofon: Ingen problemer.
Pille-pass: Pille-pass skal bli hatt for å ta med viss medisintyper, som oftest de som er merket med det trekantete advarselsmerket. Pille-passen fås på apoteket og du skal ta med de pillene det dreier om seg og det vanlige passen. Det er gratis å få laget pillepassen.
Tidsforskjell: Sommer 1 time/Vinter 1 time
Turistspråk: Engelsk, en del snakker tysk. Noen steder snakker sammen det også dansk/skandinavisk.